facebook_pixel_id

Чому гінекологи рекомендують перед плануванням вагітності звернутися до кардіолога?

Американські вчені відповіли на це запитання

21.02.2022 8:26
Поділитись:

Жінки, які планують виносити здорову дитину мають, насамперед, оцінити здоров'я свого серця та судин. Це пов'язано з тим, що під час вагітності об'єм крові жінки, що прокачується організмом, збільшується на 40%-50%. Ці обсяги необхідні для того, щоб живити дитину, що росте в утробі. Такими є результати дослідження американських вчених, які опубліковані в журналі Circulation. А пише про це Собеседник.

В університеті Чикаго Northwestern Medicine провели дослідження з роботи серця і всієї серцево-судинної системи перед вагітністю. Воно показало: кожна друга жінка віком від 20 до 44 років, яка народжувала в США у 2019 році, мала погане здоров'я серця ще до вагітності. Нездорове серце ставить під загрозу майбутніх мам та їхніх дітей, тим паче, що саме хвороби серця і є причиною понад 25% смертей, пов'язаних з вагітністю.

“Як жінки, ми схильні думати про здоров'я дитини щойно після того, як завагітніємо. Але багато жінок не усвідомлюють найперше, що вони можуть зробити для захисту своїх дітей та себе – це привести своє серце у форму до вагітності”, – сказала старша авторка дослідження докторка Садія Хан.

Понад половина жінок, які брали участь у дослідженні, до вагітності мали як мінімум один фактор ризику погіршення здоров'я серця, включаючи надмірну вагу, гіпертонію або діабет. Дослідження показало, що надмірна вага чи ожиріння були найпоширенішою причиною поганого здоров'я серця до вагітності.

Вчені наголошують, жінкам слід  звертатися не лише до гінеколога, коли вагітні, а й до інших лікарів і ще на етапі планування вагітності.

Читайте також: Шанси успішного екстракорпорального запліднення знижуються, якщо у вагінальній мікрофлорі домінують не лактобактерії