Яка роль слизу і шмарклів в імунному захисті людини?
Слиз і соплі викликають стійку асоціацію з дитячими застудами або ГРВІ. Та насправді ця тягуча і липка речовина відіграє важливу роль у життєдіяльності людини
Організм людини щодня виробляє слиз: як у верхніх дихальних шляхах, так і у кишківнику. Важливим є слиз, що утворюється в носі. Там він затримує частинки, віруси та бактерії, а також відіграє роль теплообміну, регулюючи температуру повітря перед тим, як воно потрапить до легень. Роботу носа також контролює мозок. За допомогою нейромедіаторів він регулює, скільки слизу мають виробляти залози та скільки крові має приливати до слизової оболонки носа, пише medicalxpress.
Колір не має значення
Існує думка, що колір шмарклів може вказувати на причину інфекції. Насправді це не так. Застуду чи грип викликають віруси, на появу яких слизова реагує інтенсивним виділенням слизу прозорого кольору. Від цього у людини з’являється чхання і прозорі виділення з носа. Зміна кольору пов’язана з тим, що з часом слиз стає густішим через відмерлі клітини лейкоцитів та бактерії. Така «суміш» сприяє розвитку ускладнення та запаленню. Тому при такому стані ефективним буде промивання носа назальним спреєм на основі сольового розчину.
До того ж регулярне промивання носа корисне для людей, які мають хронічний риніт через алергію або тривалий час перебувають у приміщенні з сухим повітрям. Адже саме сухе повітря висушує слизові оболонки, що зі свого боку змінює рН всередині носа та викликає запалення, вільно пропускає патогени в організм.
Читати ще: Флавоноїди запобігають вірусним хворобам та знижують ризик розвитку деменції
Цікаво, що на стан слизової носа впливають різні фактори. Це може бути зміна гормонального фону, вагітність та прийом ліків, що знижують артеріальний тиск.
Слизова оболонка кишківника
Якщо слизова оболонка носа є першою лінією захисту організму, то слизову оболонку кишківника можна вважати другою. Вироблення у ньому слизу є складним процесом, який регулюється кількома факторами, зокрема гормонами та імунними клітинами.
Читати ще: Дитина та дитсадок: основний етап «знайомства» імунної системи з вірусами
На слиз кишківника впливає їжа, яку споживає людина. Зокрема, такі хімічні речовини, як емульгатори та консерванти можуть стоншувати шар слизу в кишківнику, потенційно збільшуючи ризик запалення. Слизова оболонка кишківника унікальна тим, що порівняно з іншими слизовими організму, вона неймовірно динамічна. Це дозволяє кишківнику поглинати поживні речовини з їжі, водночас не пропускати хвороботворні мікроорганізми. Однак іноді слизова оболонка кишківника не справляється зі своїм завданням, наприклад, у випадках харчового отруєння.
Слиз може запобігти передачі вірусів
Отже, слиз відіграє важливу роль захисту в організмі. Його здатність приймати різні форми та консистенції дозволяє затримувати віруси та перешкоджати їхньому руху до епітеліальних клітин, що знаходяться під слизовою оболонкою. У рідкому стані слиз здатен видаляти частинки вірусу, які все ж досягли епітелію. Тож ніс з помірним слизом – це захист від вірусних інфекцій, що передаються повітряно-крапельним шляхом.