facebook_pixel_id

До України дістався FLiRT

В Україні фіксують нетипову хвилю захворюваності на коронавірус. Зазвичай влітку відбувається спад сезонних інфекцій, однак лікарі спостерігають збільшення госпіталізацій пацієнтів з діагнозом коронавірус. Крім того, поширення набувають нові штами хвороби – FLiRT

12.08.2024 12:03
Поділитись:

Перші випадки виявили наприкінці липня у столиці та Івано-Франківській області.

 

Що таке FLiRT?

 

Штам FLiRT походить від варіанту Omicron. Ці штами не є такими смертельно небезпечними, як їхні попередники. Через специфічні мутації в білку-шипі вірус краще зв’язується з клітинами та уникає імунної відповіді. Тобто FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Найбільш вразливими є люди старшого віку, хто має супутні хронічні хвороби та ослаблений імунітет, вагітні  та діти.

 

Чому FLiRT небезпечний для українців?

 

Епідеміологи прогнозують, що новий штам сильно «підкосить» загальну ситуацію в країні. І справа зовсім не у відсутності імунітету до нього. Через загальномасштабне вторгнення рф українці перебувають у постійному стресі. Це призводить до зниження імунітету, що робить людський організм вразливим до інфекційних хвороб, зокрема, і коронавірусу. Слабкий імунітет та виснажений організм з ослабленим імунітетом важче переносить хворобу, довше лікується, одужує та відновлюється. Отже, «важкість» FLiRT залежить від багатьох факторів: стану здоров’я, умов проживання, якості харчування і сну, наявності супутніх хронічних хвороб.

Читати ще: Грип і COVID-19: 10 спільних симптомів

 

Симптоматика FLiRT

 

Новий штам нічим не вирізняється від своїх попередників: та сама підвищена температура, закладеність носа, кашель, пирхота горла, головний біль або м’язовий, загальна втома, слабкість. У важких формах – ускладнене дихання. Тобто симптоми дуже легко переплутати з грипом чи ГРВІ. Визначити тип коронавірусу та відповідне лікування можна за допомогою тестування і сімейного лікаря.

 

Три кроки захисту від FLiRT

 

  1. Наявні вакцини, зокрема бустери, захищають від важких форм протікання будь-яких штамів COVID-19. Але водночас не запобігають зараженню. Тому один із варіантів – щепитися. Зробити це можна звернувшись до свого сімейного лікаря, який скерує на вакцинацію.

 

  1. Профілактика – мити руки, уникати місць скупчення людей, слідкувати за вентиляцією приміщень і в перші години появи характерних симптомів прийняти противірусний препарат. Це відчутно знизить ймовірність виникнення ускладнень, не дасть вірусу розмножуватися в організмі та пришвидшить одужання. Дієвими противірусними препаратами прямої дії є ті, що розроблені на основі природних сполук – флавоноїдів, які здатні пригнічувати розмноження ДНК- та РНК-вірусів SARS-CoV2. Для дітей лікар може порадити обирати препарати, розроблені для їхньої вікової категорії. Вони нетоксичні, не мають протипоказань, із зручним дозуванням, дозволені дітям з народження й однаково ефективні як для профілактики, так і для лікування коронавірусу.

 

  1. Коли як не влітку займатися зміцненням імунітету. Для цього варто щодня вживати овочі та фрукти, бувати на свіжому повітрі, займатися спортом, добре спати, не займатися самолікуванням, вчасно звертатися до лікаря і боротися зі стресом усіма можливими способами (фізична активність, читання, робота в саду, спілкування з рідними, волонтерство, майстрування тощо).