facebook_pixel_id

Як дожити до 100 років: довгожителі розкривають секрети

Рекомендації лікарів щодо здорового способу життя, звісно, варті уваги, але завжди цікаво прочитати коментарі тих людей, яким справді вдалося перейти 100-річний рубіж

20.08.2024 10:52
Поділитись:

Довгожителі радо діляться своїми історіями й часто їхній досвід є особливим і відмінним від загальних порад.

Жанна Кальман

Це єдина жінка, яка є офіційно зареєстрованою найстарішою людиною у світі. Вона прожила 122 роки. Але демограф, який вивчав її досвід, вважає, що такий вік у її разі – просто випадковість. Спеціаліст із довголіття Жан-Марі Робін відзначив ті чинники, що допомогли прожити такий тривалий період. Насамперед важливо те, що Жанна була багатою. Це дозволило їй ніколи не працювати й мати помічників по дому. І хоча у француженки була погана звичка (вона багато курила), але почала робити це регулярно лише у віці 112 років. Загалом життя жінки було цікавим, насиченим подорожами та знайомствами. Тобто, очевидно, соціальна активність Жанни зіграла вирішальну роль у її довголітті. 

Кетлін Хеммінгс

Британка Кетлін Хеммінгс, яка народилася ще 1919 року й перетнула сторічний рубіж, мала гарну вдачу й жила повноцінно: любила танцювати, могла хильнути чарку, відвідувала оперу та балет. Але також вона ніколи не була одруженою, що вважає одним із успішних складників свого довголіття.

Елізабет Френсіс

Одна із найстаріших жінок США встигла відзначити своє 115-річчя. Френсіс пережила багато буремних подій, але ніколи не втрачала оптимізму й почуття гумору. Також Елізабет була сімейною і релігійною людиною. Родина та Бог були її основними опорами в житті. Її довголіття є сімейним, адже сестра Елізабет дожила до 106 років. Тобто генетика у цьому випадку має велике значення.

Григорій Нестор

Один із найстаріших жителів України прожив 116 років. Він мав свій рецепт здоров’я, яким охоче ділився. Рекомендації від Нестора: не курити, не зловживати алкоголем, не одружуватись, не тримати ні на кого зла, молитися, рано вставати. Він також радив вживати молоко, сир і картоплю. Хоча ці продукти не завжди є рекомендованими дієтологами. Довгожитель пішов на пенсію лише у 100-річному віці, працюючи все життя.

Джон Альфред Тіннісвуд

Сьогодні Джон поки що лишається одним із найстаріших жителів планети у віці 111 років. Джон пропагує помірність у всьому. Він усе життя працював бухгалтером, служив ще під час Другої світової війни в британському армійському корпусі. Сьогодні прадідусь Джон Тіннісвуд ділиться своїми секретами: не курити, рідко пити й не дотримуватися особливої дієти (виняток – риба з чіпсами раз на тиждень). Довгожитель також не рекомендує і надто напружуватись, наприклад, багато ходити. Але загалом вважає, що тривалість життя – це поняття вдачі або невдачі.

Моррі Маркофф

Моррі прожив 110 років. Це американський письменник, фотограф і скульптор. Він також відомий тим, що пожертвував свій мозок для науковців, щоб ті могли дослідити секрети довголіття «зсередини». Маркофф говорив, що постійне навчання, подорожі, заняття мистецтвом і фізична активність допоможуть усім дожити до 100. Через бідність Моррі покинув школу у восьмому класі, але це не завадило йому надалі навчатись усе життя. Учені відзначають, що його мозок був дуже здоровим і митець не мав жодних неврологічних захворювань.

Загалом статистика не дає точних рекомендацій, як дожити до такого поважного віку. Але учені відзначають, що поки що перевага на боці жінок (85% довгожителів 100-річного і більше віку – жіночої статі) та людей, які проживають своє життя, зберігаючи позитивне ставлення і добрий гумор. В одному з небагатьох масштабних досліджень довголіття, опублікованому в GeroScience, зазначено, що люди 100-річного віку мають низькі рівні глюкози, креатиніну та сечової кислоти. Це цілком відповідає тому, що ці люди, очевидно, дотримувались помірності у споживанні страв і алкоголю. Але загалом усі біомаркери їх крові були не низькими і не високими, включаючи рівень заліза та холестерину.

Тобто помірність у їжі, відмова від некорисних продуктів, куріння та алкоголю, а також можливість стежити за своїм здоров’ям відіграють свою роль. А ось у враженнях і набутті цікавого життєвого досвіду себе можна ніяк не обмежувати. Це так само важливий чинник довголіття, як і всі біомаркери.