facebook_pixel_id

Якими продуктами варто забезпечити осінньо-зимовий раціон?

Різноманітність у їжі – ключ до здоров’я. Але як цього досягти, щоб і смачно, і корисно, і по гаманцю не било? Особливо не в сезон. У таких випадках нутриціологи радять зосереджуватися не на самих продуктах або стравах, а застосовувати прийом, який легко допоможе урізноманітнити меню в осінньо-зимовий період

30.10.2024 14:11
Поділитись:

Змінити звичний раціон допоможе такий лайфхак: запам’ятати не продукти, а способи їх подачі або приготування. І намагатися застосовувати їх щодня під час кожного прийому їжі. Достатньо таких позицій:

 

Спосіб приготування продукту

Приклад

Заморожування

Ягоди, всі види зелені, овочі, риба та морепродукти

Свіжість

Ківі, цитрусові, банани, гранат, імбир, буряк, морква, зелень, всі види капусти, часник, гарбуз, зелень, авокадо

Сушіння

Гриби, спеції (куркума, кмин), всі види горіхів, насіння соняшника, льону і гарбуза, бобові (нут, сочевиця, квасоля, маш)

Квашення/соління

Капуста, огірки, помідори, оселедець, морська капуста, морква по-корейськи

Консервація

Тунець у власному соку, оливки, огірки та помідори, кукурудза, квасоля

Чаї

Меліса, м’ята, ехінацея, чебрець, шипшина, обліпиха

 

Щоб організм не відчував дефіциту вітамінів, мікро- та макроелементів, бажано протягом холодної пори року більше вживати:

 

  • Овочів

Їх легко адаптувати і ввести в свій раціон у будь-яку пору року. Доречно обирати сезонні. Звичайні моркву, гарбуз і буряк можна розбавити капустою (броколі, цвітна, кольрабі, пекінська, червона, брюссельська), редисом, ріпою, редькою, пастернаком, селерою, бататом, гарбузом. Овочі – чудове джерело вітамінів, мікроелементів та клітковини, яка необхідна організму для здорового процесу травлення та виведення токсинів.

 

  • Зелені

Це має бути як заморожена, так і свіжа кінза, фризе, м’ята, рукола, кріп, петрушка, ромен, щавель, шпинат. Зелень корисна завдяки високому вмісту фолієвої кислоти, магнію, вітамінів С і К, бета-каротину, антиоксидантних сполук та клітковини.

 

  • Куркуми

Ця спеція має потужну доведену протизапальну і антиоксидантну дію, знімає запалення в тканинах, налагоджує функцію травлення та підтримує імунну систему. Її можна додавати абсолютно до всіх страв: соусів, супів, смажених, печених та тушкованих страв з риби і м’яса, яєць, салатів та овочів.

Читати ще: Дитина та дитсадок: основний етап «знайомства» імунної системи з вірусами

 

  • Ягід

Невелика порція свіжих або заморожених ягід максимально наситить організм клітковиною, органічною вологою, кислотами, антиоксидантами та флавоноїдами. Вони допомагають знизити ризик захворювань, зокрема, вірусних. Варто надати перевагу локальним ягодам: малині, полуниці, ожині, чорній смородині, порічці, аґрусу, чорниці. І не забувати про журавлину, калину, годжі, родзинки.

 

  • Шипшини

Доступне джерело й абсолютний чемпіон з вітаміну С, який бере участь у формуванні міцного імунітету. Як відомо, вітамін С не накопичується в організмі й доволі швидко покидає його. Тому важливо регулярно отримувати його з продуктів. Найпростіше це зробити – приготувати напій з плодів шипшини.

 

Варто додати, що багато з вказаних продуктів мають приємний бонус – противірусний потенціал. Вони містять флавоноїди, вітаміни, антиоксиданти, мають протизапальні властивості, борються з вільними радикалами. Але саме тільки здорове харчування не захистить від вірусних інфекцій – підсилить їхню дію прийом противірусного препарату, виготовленого на основі флавоноїдів – природних компонентів, що не дають вірусам розмножуватися в організмі. Такі противірусні препарати прямої дії ефективні та безпечні, за порадою лікаря можуть використовуватися з метою лікування й профілактики грипу, ГРВІ, застуд дітьми і дорослими.