facebook_pixel_id

Хвиля FLiRTу: що може зупинити розповсюдження коронавірусу?

Це літо може запам’ятатися багатьом нетиповим спалахом коронавірусу. Причому підвищення захворюваності зафіксовано не тільки в Україні, а й у багатьох країнах Європи та США – там кількість хворих зросла на 20%

15.08.2024 14:52
Поділитись:

Для порівняння: якщо у перший місяць літа в Україні на COVID-19 перехворіло 2 тисячі осіб, то у липні – майже 12 тисяч. У межах норми, для такої пікової ситуації, залишається рівень госпіталізації – на лікуванні у медичних закладах від коронавірусу перебуває понад 2,5 тисячі пацієнтів. Наразі відомо, що FLiRT забрав одне життя 80-річної українки.

Головною причиною спалаху вважають підштам Омікрону – FLiRT, який вперше був ідентифікований у світі в березні цього року. Тепер він активно циркулює країною разом ще з 10 іншими підваріантами Омікрону. FLiRT вважають відносно безпечним для вакцинованих і тих, хто робив ревакцинацію. Водночас він більш небезпечний для людей, які мають проблеми з імунітетом, імуноскомпрометований стан або супутні захворювання неінфекційної природи.

Читати ще: Грип і COVID-19: 10 спільних симптомів

Щоб зменшити ризик захворіти на коронавірус, варто дотримуватися тих правил, що діяли під час пандемії:

- ретельно мити руки та уникати торкатися ними обличчя;

- без потреби не відвідувати місця скупчення людей;

- регулярно провітрювати приміщення, в яких перебуває багато людей;

- зробити щеплення або ревакцинацію;

- за появи перших ознак хвороби прийняти противірусний засіб і залишатися вдома. За потреби – звернутися до лікаря.

Противірусні  препарати ефективні на ранній стадії хвороби: вони блокують розмноження вірусу в організмі, запобігаючи розвитку ускладнень та прискорюють одужання. Правильний противірусний засіб має бути з доведеною дією. Для дітей лікар може порадити обирати дитячий сироп «Флавовір». Сироп підходить дітям з народження, має зручне дозування, приємний смак та може використовуватися як лікувальний засіб, так і профілактичний (якщо був контакт з хворим, дитина відвідує дитячі колективи, вдома хтось має підтверджений коронавірус тощо).

Читати ще: Чим лікуватися при симптомах застуди

Особливо актуально дотримуватися цих рекомендацій людям, що належать до групи ризику – мають супутні захворювання, вагітні, діти, особи віком 65+, медики, освітяни, працівники сфери обслуговування.

Попри значне зростання випадків захворюваності, мови про початок епідемії та необхідності введення обмежувальних заходів поки немає. За прогнозами у вересні–жовтні стрімке поширення коронавірусу призупиниться через активізацію інших респіраторних інфекцій – застуд, ГРВІ та грипу.