facebook_pixel_id

Ніби грип: які інфекції проявляються грипоподібним синдромом

Симптоматика деяких хвороб дуже схожа. Встановити правильний діагноз допомагає лікар чи додаткові обстеження. Проте як часто, спираючись на кілька «характерних» симптомів, батьки самостійно діагностують своїй дитині грип чи ГРВІ? Хоча з такими тотожними ознаками може бути абсолютне інше захворювання. І це буде навіть не коронавірус...

09.05.2024 11:32
Поділитись:

Грипоподібним можна назвати стан, що супроводжується підвищенням температури тіла до 38 ОС і вище, ознобом, слабкістю, больовими відчуттями (голова, горло, м’язи), нежитем та кашлем протягом кількох днів. Дуже знайома клінічна картина, яка вписується і у важку застуду, і ГРВІ, і грип, і COVID-19. Але з таких симптомів можуть розпочинатися абсолютно інші хвороби.

 

  • Гепатит А

Вірусна хвороба, що вражає печінку. Відома як жовтяниця (через забарвлення шкірних і слизових покровів жовтим кольором). Збудник може потрапити до організму здорової дитини через тісний контакт із хворим, предмети або спільний побут (посуд, іграшки, постіль, рушники, їжу чи напої). Початок хвороби проявляється таким набором грипоподібних симптомів, як висока температура, озноб, катаральні явища, нудота, діарея, головний біль і у м’язах. І лише через 5–7 днів з’являються інші характерні симптоми: жовтяниця, темна сеча та світлий кал.

 

  • Кишковий грип

Викликаний вірусом, що порушує роботу шлунково-кишкового тракту. Шляхи інфікування: брудні руки, нечиста вода, немиті продукти та контакт з хворим. На початку хвороби дитина стає млявою, у неї підвищується температура, потім з’являється нудота, блювота, пронос, спазми і біль в області живота.

 

  • Вірус Коксакі

Передається повітряно-крапельним шляхом або через недотримання правил гігієни. Особливо «популярне» це захворювання серед дітей, які влітку відпочивають на морських узбережжях і бувають у місцях скупчення людей.  Для недуги характерними є такі ознаки: підвищення температури, діарея, нудота, головний біль та у м’язах, висипи.

Читати ще: Типова та атипова форми грипу: в чому різниця?

 

  • Парагрип

Ця типова вірусна хвороба розвивається поступово і з помірними грипоподібними симптомами: підвищеною температурою, катаральними явищами, кашлем й сиплим голосом, запаленням гортані. Вже пізніше доєднуються характерний сухий кашель та дихальна недостатність (помилковий круп). Механізм передачі: повітряно-крапельний.

 

  • Атипова пневмонія

Збудниками хвороби можуть бути віруси, бактерії та найпростіші організми. Шлях зараження: повітряно-крапельний. Захворювання розпочинається з виражених грипоподібних симптомів: високої температури, м’язового і головного болю, а також  у грудній клітині, задишки, кашлю. Підтвердити цей діагноз може рентген або прослуховування лікарем легенів.

 

  • Аденовірусна інфекція

Це захворювання також з розряду ГРВІ. Проте вірус зачіпає не тільки дихальні шляхи, а й травний тракт, лімфосистему та очі. Зараження відбувається через повітряно-крапельний контакт або недотримання правил особистої гігієни. Хвороба розпочинається з високої температури, рясного нежитю, запалення і набряку верхніх дихальних шляхів, потім доєднується характерний кашель, задишка. Далі розвивається кон’юнктивіт та збільшуються лімфатичні вузли.

 

  • Респіраторно-синцитіальна інфекція

Хвороба вражає дихальні шляхи і зачіпає бронхи. У результаті призводить до задишки чи дихальної недостатності. Найбільш сприйнятливі до хвороби діти віком до 3 років. Початися може з підвищеної температури та нежитю, потім перерости у важкий кашель і жорстке дихання.

 

Лікування

 

Якщо немає ускладнень, то лікування проводиться в домашніх умовах. Ускладнення виникають через інтоксикаційну діяльність вірусу та приєднання патогенної мікрофлори. У більшості випадків за своєчасно встановленого діагнозу та початку лікування, діти одужують швидко. Оскільки більшість недуг викликані вірусами різної природи, то основу лікування складає противірусна терапія.

Читати ще: Віруси та бактерії "через руки": гігієна та правила

Для лікування грипу та застуди зазвичай лікарі обирають препарати останнього покоління, розроблені для дітей. Це може бути безпечний, нетоксичний противірусний препарат прямої дії на віруси – як дитячий сироп «Флавовір». В його основі природні компоненти, які, потрапляючи всередину організму, не дають патогену розмножуватися. Це знижує вірусне навантаження, рівень інтоксикації та полегшує імунній системі виконувати свою роботу.

 

Решта терапії – симптоматична:

 

  • із жарознижувальними та знеболювальними препаратами. Пам’ятаємо, що аспірин дітям давати заборонено. Температуру до 38 ОС можна не збивати, щоб не заважати організму боротися з патогенами;
  • промивання носика сольовим розчином або спреєм. Обережно із застосуванням крапель, що звужують судини;
  • горло лікують полосканням, льодяниками, теплим питтям, і спреями;
  • відхаркувальні та протикашльові засоби – строго за призначенням лікаря;
  • рясне пиття. Дитина мусить багато пити. Що саме, залежить від віку та вподобань: вода, чай, морс, компот, сік, кисіль тощо;
  • харчування за апетитом;
  • відпочинок або постільний режим.

 

Важливими є умови, у яких перебуває хвора дитина: 

 

  • Приміщення потрібно регулярно провітрювати і робити вологе прибирання.
  • Підтримувати відповідну температуру (+19 ОС та вологість від 50–60%).
  • Хвора дитина має користуватися окремим посудом та рушником.
  • Речі загального користування час від часу варто протирати дезінфектором (пульт від ТВ, гаджети, дверні ручки).

 

Правильний діагноз та вчасне лікування здатні скоротити перебіг хвороб, а також уникнути ускладнень. Коли дитина захворіла, не варто зволікати з візитом до лікаря: чим швидше розпізнати хворобу, тим скоріше настане одужання.