facebook_pixel_id

Психосоматика: як емоції та скритність шкодять організму

Переживання людини часто пов’язані зі змінами в її тілі та розвитком захворювань

18.06.2019 20:04
Поділитись:

Виразкова хвороба шлунку, ревматоїдний артрит, бронхіальна астма та коліт - ось невеликий перелік хвороб, які можуть виникнути через хронічний стрес, депресію та тривогу. Психосоматичні захворювання можуть з’являтися незалежно від статі та віку. Основна причина таких розладів – стримування емоцій, коли людина не поділилася власними враженнями та переживаннями. 

Вплив стресу на організм

Наше тіло реагує на негативні емоції миттєво. Вони збільшують імпульсну активність нервової системи для того, щоб звільнити адреналін. Цей нейромедіатор, разом із кортизолом, рівень якого підвищується, може спричинити прискорення серцебиття, запаморочення та нудоту, тремтіння та підвищене потовиділення. Також може з’явитися біль у животі, грудях, головні болі. Якщо такі явища стануть постійними - знизяться захисні функції організму, може виникнути втома, сонливість, зниження працездатності, апатія. Хронічні стреси та депресії, емоції, які ви не можете виплеснути, самоїдство та постійне незадоволення собою, тривожність та страхи - все це може стати поштовхом психосоматичного розладу. Коли ми плачемо чи тремтимо від гніву, коли нам сумно так, що ми не можемо піднятися з ліжка, коли ми відчуваємо нудоту, слухаючи історію про харчове отруєння, переживаємо перед важливою зустріччю до болю в животі та діареї – в усіх цих випадках ідеться про психосоматичні явища.

Класифікація причин психосоматичних розладів, запропонована психологом Леслі ЛеКроном.

1. Внутрішній конфлікт

Коли одні бажання людини суперечать іншим

2. Мова тіла

Програмування фразами  на кшталт : «мене від вас верне»,  «скоро живіт зкрутить», «зав’язані руки»

3. Наявність умовної вигоди

Проблеми зі здоров'ям, які приносять певну умовну вигоду їх власнику (наприклад, більше уваги, піклування)

4. Досвід минулого

Причиною хвороби може стати травматичний досвід минулого, частіше — важкий дитячий.

5. Ідентифікація

Коли виникають симптоми захворювання подібні до тих, що є у людини, до якої ви дуже прив’язані емоційно, можливо, через  страх її втратити

6. Навіювання

Коли людина постійно  шукає симптоми неіснуючої хвороби

7. Самопокарання

Постійне відчуття провини, якої, можливо, не існує, самоїдство.

Найпоширеніші  хвороби «від нервів»

Ще в 30-ті роки минулого століття один із засновників психосоматики Франц Александер виділив групу з семи класичних психосоматичних захворювань. До неї входили: есенціальна (первинна) гіпертонія, виразкова хвороба шлунку, ревматоїдний артрит, гіпертиреоз, бронхіальна астма, коліт і нейродерміт. Зараз список психосоматичних розладів значно розширився. Панічні розлади і розлади сну, онкологія, інфаркт, синдром подразненого кишківника, сексуальні розлади, ожиріння, нервова анорексія, булімія – ці і багато інші розлади також мають підстави вважатися психосоматичними. Звичайно, ці захворювання виникають не лише через психологічні чинники. Але , якщо ви зіткнулися саме з психосоматикою, стандартне лікування вам може не допомагати, а от психотерапія  та психофармакотерапія повинні призвести до позитивних зрушень.

Що потрібно для лікування

Причини психосоматичних захворювань криються в психіці людини, тому в лікуванні  повинен брати участь психотерапевт разом з іншими медиками залежно від хвороби. До найбільш ефективних лікувальних методів належать: психоаналіз, аналітична терапія, тілесно-орієнтована психотерапія, арт-терапія, пісочна терапія, індивідуальна, групова або сімейна психотерапія та навчальні методики. Ви маєте навчитися релаксувати, розслаблятися після напруженого дня, давати вихід емоціям. Можливо, слід буде звернутися до фармакологічних препаратів, які, скажімо, допоможуть заспокоїтися, подолати депресію чи тривожність. Але не потрібно будь-яку хворобу відносити до психосоматики. Так, при болях в серці спочатку слід обстежитися у кардіолога, з проблемами зі шлунком зверніться до гастроентеролога, зі шкірними висипами – до дерматолога.