facebook_pixel_id

Скажи мені, що ти носиш: вплив одягу на фізичне та ментальне здоров’я

Одяг – це речі, що здатні впливати на нас фізично та морально у прямому розумінні. Тож як обирати одяг, щоб бути здоровим?

26.09.2023 14:07
Поділитись:

Почнемо з того, що насамперед головне призначення одягу – це захищати організм. Наші пращури носили шкури тварин, аби захистити себе від холоду, вітру, сонця чи дощу. Згодом з’являється перша амуніція, що захищає від ворожої зброї. Потім одяг набуває нового значення – він стає прикрасою, говорить про соціальний статус, стиль життя, звички, самооцінку та настрій. Свідомо чи ні, обираючи певні кольори, фасони та аксесуари, люди виражають своє «Я» – бути яскравими і в центрі уваги, або навпаки, загубитися в натовпі та бути непомітними. Тобто сьогодні одяг відповідає погоді, способу життя та підкреслює індивідуальність.

 

Вплив одягу на фізичне здоров’я

 

Зрозуміло, що вбрання впливає на фізичний стан людини. По-перше, захищає від зовнішніх погодних факторів. Одяг, що відповідає погоді, вбереже організм від переохолодження чи перегріву. Адже, як відомо, причиною виникнення застуд є не віруси, а банальне переохолодження із супутніми шмарклями, кашлем та підвищеною температурою. Так само, як капелюх та легкий одяг, що прикривають тіло, влітку запобігають тепловому удару та сонячним опікам. Тому банальне правило – одягатися відповідно до погоди – збереже здоров’я.

 

Читайте ще: Що таке повноцінне харчування та способи його покращення

 

По-друге, правильно підібрані одяг та аксесуари допомагають тілу почуватися комфортно. Наприклад, бюстгальтер добре фіксує жіночі груди, спеціальні штани для вагітних забезпечують зручність, компресійні панчохи актуальні при варикозі, спеціальна білизна допомагає уникати болючого тертя ніг одна об одну та під пахвами, ремені тримають штани тощо.

 

По-третє, важливі розмір та фасон одягу. Носіння речей, які перетискають шкіру, викликає біль і погане самопочуття. Це може бути щільна гума на шкарпетках, штанах, манжетах та шапках, корсети, стрейчеві речі типу стрінгів та джинсів, краватки чи тугі комірці на сорочках, взуття з вузьким носом або з високими підборами.  Варто переглянути свій гардероб, якщо з’явилися забудькуватість, хронічна втома, слабкість, підвищився очний тиск (це може призвести до глаукоми). Регулярне носіння тісних речей обмежує рухи, сповільнює кровообіг, викликає оніміння кінцівок, защемлення нервових закінчень, біль та захворювання органів, які страждають від тиску. Наприклад, тиск на черевну зону загострює хвороби шлунково-кишкового тракту, зокрема, гастрит і рефлюкс.

 

Психологічний настрій та одяг

 

З морального боку одяг впливає на нас не менше, ніж з фізичного. Одежа – такий собі генератор емоцій, що дозволяє відчувати себе по-різному. Зі зміною настрою змінюється ставлення до себе і поведінка, а, отже, й вибір вбрання. Тому відповідь на питання: «Що вдягти?» залежить від психологічного здоров’я. Не останню роль тут відіграє колір. Яскраві кольори здатні підняти настрій. Темні обирають, коли є апатія, не хочеться виділятися, бути в центрі уваги, світ здається похмурим і стресовим. Вибір світлих або насичених кольорів говорить про впевненість, спокій, рівновагу. 

 

Психологи часто радять: щоб завжди почуватися «у своїй тарілці», потрібно всього-на-всього одягатися відповідно до подій. І мова не про моду чи ціновий фактор, а про доречність. Вільний одяг підходить для дому, стриманий – для роботи, а глибоке декольте – для вечірки. Займаючись повсякденними справами у зручному взутті та одязі, людина менше стресує і почувається впевненою. А отже і здоровою.

 

Читайте ще: Як зберегти красу шкіри та відновити її після стресу

 

Мабуть, у кожного в гардеробі є «щасливі» (або «нещасливі») речі. Це пояснюється так: людина підсвідомо запам’ятовує стан, відчуття, запахи, звуки, коли одягала ту чи іншу річ і сталося щось хороше. І пов’язує це із одягом. Наприклад, «щаслива» сукня колись допомогла влаштуватися на роботу і тепер жінка одягатиме її на всі важливі зустрічі. Але ж зрозуміло, що справа не в сукні, а в тому, що людина вже автоматично налаштована на успішний результат.

 

Як одягатися, щоб бути здоровим?

 

  • Склад. У кожної речі має бути «своя» тканина. Зокрема, якщо мова йде про білизну, дитячий або одяг для сну – це мають бути легкі, приємні на дотик натуральні тканини, з м’яко обробленими швами. Спортивний одяг (для тренувань) та холодної пори року – з правильної синтетики, яка виводить вологу, допомагає уникнути перегрівання, забезпечує свободу рухів, захищає від вітру тощо. Повсякденне вбрання краще обирати із натуральних тканин або із додаванням невеликого відсотка синтетичних матеріалів.

 

  • Розмір. Часто людям (особливо жінкам) психологічно важко купити річ на розмір більше, бо звичний став замалий. Однак треба пам’ятати, що у кожного виробника свої лекала і той самий розмір М може мати різні параметри. У красивих, але затісних джинсах комфорту не буде. А буде зіпсутий настрій та погане самопочуття. Те саме стосується взуття, яке має бути зручним. Не треба купувати нові кросівки з думкою, що з часом розносяться. Якщо хочеться носити підбори – можна ходити в них на роботі, а в дорогу додому взути зручні кеди.

 

  • Доречність. Одяг має відповідати настрою, стилю життя, погоді та ситуації. Тоді буде відчуття комфорту і задоволення від нього. Доречність – це також про гігієну, самовираження і смак. Зручність і відповідність мають бути на першому місці. Наприклад, на ділову зустріч у спекотний літній день краще не одягати оту свою «щасливу» сукню з цупкої тканини і довгим рукавом. Фізично і психологічно однозначно буде некомфортно.

 

Отже, одяг має вплив на фізичне та ментальне здоров’я. Він не тільки може покращити зовнішній вигляд, але й забезпечити комфорт, задати відповідний настрій та зберегти здоров’я.