facebook_pixel_id

Смертоносний штам віспи добрався до Європи: чи є загроза для України?

Перший випадок інфікування особливо небезпечним штамом віспи мавп, який зараз лютує у центральній Африці, виявили у Швеції

22.08.2024 15:17
Поділитись:

Зараження новим штамом підтвердили у четвер, 15 серпня, представники шведських органів охорони здоров’я, повідомляє Reuters. Днем раніше ВООЗ оголосила віспу мавп глобальною надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я, пише smartmama

Як повідомили представники шведської охорони здоров’я, інфікована людина нещодавно повернулася з Африки. У неї виявлено вірус віспи мавп клади Ib, спалах якого зараз спостерігається у Демократичній Республіці Конго та сусідних з нею країнах. Наразі пацієнт перебуває у лікарні.

Лоуренс Гостін, експерт із охорони здоров’я та професор Джорджтаунського права у Вашингтоні, зазначає, що поява вірусу на європейському континенті може сприяти швидкому міжнародному поширенню віспи.

«Випадок у Швеції, швидше за все, означає десятки невиявлених випадків у Європі», – сказав він.

З ним згоден і доктор Браян Фергюсон з Кембриджського університету.

«Ймовірно, їх (випадків – ред.) буде більше і тут, і в інших частинах світу, оскільки наразі відсутні механізми, які б зупинили розповсюдження віспи через кордони», — сказав він.

З початку нинішнього спалаху в січні 2023 року в Демократичній Республіці Конго було зареєстровано 27 000 випадків, які спричинили понад 1100 смертей – переважно серед дітей.

Читати ще: Грип і COVID-19: 10 спільних симптомів

Клада Ib, штам вірусу, який спричинив нинішній спалах в Африці, є новим варіантом клади I, ендемічної для Конго. За даними представників охорони здоров’я США, віспа мавп клади I, як правило, викликає більшу кількість важких інфекцій і має вищий рівень смертності, ніж вірус клади II, який у 2022 році став причиною спалаху захворювання у 115 неендемічних країнах.

Віспа мавп в Україні

Головний санітарний лікар Ігор Кузін під час брифінгу 12 серпня нагадав, що раніше в Україні вже було зафіксовано декілька випадків віспи мавп.

«Ми мали декілька випадків на території України, але, завдяки підтримці Європейського союзу, ми мали надсучасну вакцину проти мавпячої віспи, яка була спрямована для вакцинації груп ризику: чоловіки, які мають секс із чоловіками, медичні працівники. Станом на сьогодні після реєстрації точкових випадків в Києві та деяких інших містах ми більше не спостерігали зростання захворюваності. Тому, скоріше за все, ризик для України оцінений як дуже низький», – сказав Кузін.

Перший випадок віспи мавп в Україні було лабораторно підтверджено у вересні 2022 року. Пацієнта було госпіталізовано з легким перебігом хвороби: він мав підвищену температуру та висипи на тілі. За його словами, він не виїздив за кордон і не контактував з хворими на віспу мавп. Як заявили тоді у Міністерстві охорони здоров’я, попередні результати збору епідеміологічного анамнезу вказували на те, що пацієнт заразився в одному з великих міст країни

Симптоми та лікування

Як роз’яснюють у МОЗ, основними симптомами віспи мавп є:

  • гарячка та озноб;
  • головний біль;
  • біль у м’язах, спині та горлі;
  • збільшені лімфатичні вузли;
  • закладеність носа;
  • кашель;
  • висип у вигляді пухирців.

Захворювання триває від двох до чотирьох тижнів. Спочатку на тілі хворого з’являється висип у вигляді прищів або пухирів. Він може виступити на обличчі, всередині рота, на руках, ногах, грудях, статевих органах або задньому проході. Потім з’являється решта симптомів, хоча в деяких випадках прояв хвороби може обмежитися лише висипом.

Читати ще: Чим лікуватися при симптомах застуди

Вірус віспи мавп передається при прямому фізичному контакті з інфекційним висипом, струпами або біологічними рідинами організму хворої людини. Таким чином, можна інфікуватися під час розмови з хворим з близької відстані, при дотиках, поцілунках або статевим шляхом.

Хворий є заразним з моменту появи перших симптомів до повного загоєння висипу та утворення свіжого шару шкіри (в тому числі, і на виразках усередині тіла – наприклад, у роті).

Методами запобігання розповсюдженню віспи мавп є санітарно-гігієнічні заходи та вакцинація (зокрема, у лютому 2023 року Україна отримала 10 тисяч доз вакцини Jynneos від вірусу віспи мавп). Як стверджують у ВООЗ, від віспи мавп захищає і вакцинація проти натуральної віспи, яку мають практично всі громадяни Україні до 1980 року народження. Вважається, що щеплення від натуральної віспи є ефективним для захисту від віспи мавп приблизно на 85%.