facebook_pixel_id

Спалах вірусу Марбург: що нового і небезпечного

Наразі вірус вирує в Африці, однак уже підозрюють його появу в Європі. Він має високу летальність, а передається через прямий контакт з біологічними рідинами хворого. Всесвітня організація охорони здоров’я попереджає про небезпеку спалаху

10.10.2024 16:54
Поділитись:

За даними ВООЗ, в африканській країні Руанді від вірусу Марбург померло вже 11 людей. Це переважно медичні працівники. Всього в країні зафіксовано 36 випадків захворюваності. Двадцять п’ять хворих знаходяться в ізоляції на лікуванні й понад 160 осіб, які контактували з хворими, перебувають під наглядом. Це перший в історії Руанди спалах вірусу Марбург.

 

Що це за вірус?

 

Марбург – важка геморагічна лихоманка, схожа на Еболу, яка призводить до серйозних наслідків та смерті. Хвороба отримала свою назву від німецького міста, де було зафіксовано перші випадки цієї хвороби у 1967 році серед вчених, які у лабораторіях досліджували мавп, привезених з Уганди. Тоді через вірус померло семеро осіб, ще 31 було інфіковано. Пізніше спалахи фіксували в Екваторіальній Гвінеї, Гані, Демократичній Республіці Конго, Кенії, ПАР, Уганді, Зімбабве. У 2005 році в Анголі спалах забрав життя понад 300 людей. Наразі немає специфічного лікування цієї інфекції. Вірус можуть переносити африканські зелені мавпи, свині та єгипетські фруктові кажани.

Читати ще: Існує багато причин, чому одна дитина хворіє частіше за іншу

 

Симптоми вірусу Марбург

 

Інкубаційний період триває від 2 до 21 дня. Вірус вражає клітини печінки, шлунково-кишкового тракту та центральної нервової системи. Хвороба починається раптово і проявляється:

  • лихоманкою,
  • головним болем і болями у м’язах та животі,
  • діареєю,
  • нудотою,
  • блювотою,
  • тяжкими геморагічними симптомами,
  • кровотечею з рота і носа.

 

Читати ще: Грип і COVID-19: 10 спільних симптомів

Заразитися можна під час безпосереднього контакту з біологічними рідинами інфікованих, а також через поверхні та матеріали, наприклад, постільну білизну, одяг або рушники. Але навіть після одужання, кров або сперма пацієнта можуть залишатися інфікованими протягом декількох місяців.

 

Чи дістався вірус Європи?

 

Є підозри, що вірус дістався Німеччини. Про це говорить подія, яка сталася у місті Гамбург: 2 жовтня місцева поліція на кілька годин закрила центральний вокзал через двох пасажирів із симптомами вірусу Марбург. Це були студент-медик та його подруга, які прибули з Руанди – там чоловік працював у лікарні й мав контакт з хворими на Марбург пацієнтами. Симптоми, схожі на хворобу, проявилися у них безпосередньо під час подорожі. Однак пізніше аналізи не підтвердили діагноз і зараз пара перебуває під наглядом.

 

За  оцінкою ВООЗ, ризик глобального поширення вірусу залишається низьким, але на національному та регіональному рівні – небезпека дуже висока.