facebook_pixel_id

10 міфів гінекології, або які «хвороби» можна не лікувати

Чи то за звичкою, чи через бажання підзаробити, але наші гінекологи часто ставлять жінкам такі діагнози, які навіть не розглядаються у світовій практиці

11.07.2019 19:07
Поділитись:

Такі «хвороби» зазвичай не лікують: за деякими просто спостерігають, інші - вважають варіантом норми. Тож чи варто починати лікування , яке може не лише витягти з вашого гаманця солідну суму, а й додасть стресу та забере час? Ми зібрали 10 міфів гінекології, про які варто знати кожній жінці.

Ерозію шийки матки треба лікувати

Насправді ерозія шийки матки – діагноз, що спростований світовою спільнотою акушерів-гінекологів. У світі немає такого діагнозу, а отже – немає діагностики і лікування. Ерозію шийки матки слід лікувати тільки в двох випадках: якщо у вас з'являються кров'янисті виділення після статевого акту, або є надмірна кількість білих виділень без запаху, які є для вас неприємними. Не біжіть одразу заморожувати чи припалювати ерозію. Проте за ерозією потрібно слідкувати, а якщо є запалення – лікувати його. 

Є такий діагноз «гарднерельоз»

Як окреме захворювання гарднерельоз не виділяють. Існує тільки бактеріальний вагіноз, при якому збільшується кількість гарднерел. Лише виявлення гарднерели не означає наявність захворювання. Якщо ж є неприємні на запах виділення, свербіж, біль під час статевого акту, можуть назначити антибактеріальну терапію.

Секс «вилікує» жіночі хвороби 

Насправді хвороб, пов’язаних із відсутністю сексу, немає. Але є хвороби і стани, які дійсно поліпшуються, коли жінка живе регулярним статевим життям. Це синдром хронічного тазового болю при варикозі, коли є застій крові у малому тазу, проблеми з судинами. Секс полегшує ці стани. Але не більше, ніж деякі фізичні вправи. Ніякі гінекологічні проблеми секс не лікує.  Проте погано, коли є бажання і немає оргазму. Це може вплинути на емоційний стан, настрій жінки, викликати роздратування та нервові зриви. 

Якщо є проблеми – потрібно народити, і вони зникнуть

Ще один поширений міф твердить, що після народження дитини, менструальні болі зникнуть. Інтенсивність періодичного болю, дійсно, знижується з віком. Але вагітність і секс ще нікого не лікували, як би нам того не хотілося.

У гінеколога можна заразитися гепатитом та іншими захворюваннями

Якщо інструменти одноразові ( а у клініках вони саме такі) – заразитися через них неможливо.

ПМС – це нормально

ПМС виникає через незбалансовану дію статевих гормонів. Депресивні прояви, зміни настрою, головний біль, тяжкість в тілі, біль знизу живота, збільшення та чутливість молочних залоз – це не є норма. Це привід звернутися до гінеколога-ендокринолога, перевірити роботу гормонів, здати певні аналізи. 

Загин матки заважає завагітніти

Нахил матки вперед або назад – варіант норми. На можливість завагітніти це не впливає. Особливі пози для запліднення при цьому не потрібні.

Потрібно лікувати уреаплазм

Уреаплазми і мікоплазми в нормі можуть існувати в статевих шляхах, не викликаючи ніяких захворювань. Але якщо виникає запалення, його потрібно зняти.

Тонус і гіпертонус матки потрібно лікувати

Якщо жінці говорять про "тонус матки", не варто лягати в лікарню, щоб лікувати те, чого немає – говорять спеціалісти  МОЗ. «Тонус» і «гіпертонус» матки не є показниками для можливості не доносити дитину.

Якщо у вагітної «густа кров», вона може не доносити плід

Такого поняття як «густа кров» взагалі немає .У кожної жінки міняється стан крові під час вагітності , і це нормально.

Знайте більше, аби вчасно попередити небезпечні хвороби та не звертати увагу на ті моменти, які насправді не зашкодять вашому здоров’ю. Навідуйтесь до гінеколога раз на пів року, адже є такі захворювання, які ми можемо просто не помітити. Не забувайте також перевіряти молочні залози.