facebook_pixel_id

150 хвилин спорту на тиждень можуть запобігти психічним розладам

Тренування в команді заряджають енергією, а на самоті – знижують рівень стресу

15.05.2020 11:40
Поділитись:

Рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) припускають, що заняття фізкультурою, загальною тривалістю 150 хвилин на тиждень, допоможуть дорослій людині підтримувати себе в хорошій фізичній формі. Дослідники спортивної соціології з Університету Південної Австралії (UniSA) і Медичної школи Гамбурга в Німеччині вирішили з’ясувати, чи достатньо цієї кількості занять (по 21 хвилині на день), щоб у людини не виникало таких поширених сьогодні психічних порушень, як депресія і тривожність.

У дослідженні, де оцінювали рівні тривожності та депресії, взяли участь 682 німецьких спортсменів-любителів (середній вік – 33 роки, половина – жінки). Люди тренувалися в різних умовах – в командах і поодинці, виконуючи різні по інтенсивності вправи.

Найкращі результати виявилися у тих, хто виконував рекомендації ВООЗ – займався 150 хвилин на тиждень. Дослідники вважають, що ліки, які застосовуються для поліпшення психічного стану, дуже обмежені в своєму впливі. Люди не можуть постійно приймати антидепресанти, заспокійливі і знеболюючі, а ось заняття спортом доступні кожному.

При цьому різні форми фізичних вправ по-різному впливають на психічне здоров'я. Однак піддослідні, які не виконують рекомендації ВООЗ, повідомляли про більш високі показники депресії, незалежно від того, чи займалися вони у приміщенні або на вулиці, індивідуально або в команді. Та все ж командний спорт підтримує оптимальний рівень фізичного здоров'я –такі заняття тримають у напрузі та заряджають енергією. Індивідуальні вправи навпаки більш споглядальні й відмінно знижують рівень стресу.

Найменша кількість балів, пов'язаних з тривогою і депресією, була у спортсменів, які тренувалися в закритому приміщенні. Це трохи розходиться із загальноприйнятою думкою, що займатися завжди краще на свіжому повітрі. Однак в міських умовах складно знайти екологічну зелену зону для занять, а для людей з розладами психічного здоров'я закрите приміщення – ідеальний варіант.

Дослідження також показало, що ті, хто займався активніше за інших, часто мали більш високий рівень депресії. Тобто в даному випадку більше – зовсім не означає краще. Деякі люди впевнені, чим інтенсивніше вони займаються, тим нижче рівень стресу, але на ділі все відбувається навпаки.

Вчені навіть пов'язали фактор фізичних вправ і рівень стресу з нашою генетичною пам'яттю. Адже 10 000 років тому люди проходили по 20 км на день. Виходить, людський мозок був налаштований на те, щоб функціонувати активніше, коли ми щодня рухаємося.

Висновки дослідження зовсім не означають, що 150 хвилин на тиждень чарівним чином допоможуть від усіх захворювань. Такі хвороби, як біполярні розлади і шизофренія не зникнуть після пробіжки або гри в теніс. Фізичні вправи можуть допомогти з проблемами підвищеного занепокоєння, депресії, стресу і самооцінки, які здатні привести до чогось більш серйозного. Однак 150 хвилин вправ разом з дієтичним харчуванням і прийомом вітамінів забезпечать ваш базовий рівень здоров'я.

Але якщо ви все-таки не можете осилити таке тренування! Дослідники впевнені, що навіть 10 хвилин на день вистачить, щоб «очистити голову» і знизити рівень кортизолу (гормону стресу). При цьому будь-який рух буде вважатися вправою, адже ваше тіло не відчує різниці. Застилання ліжка або винесення сміття – це теж розтяжка і підйом ваги!