facebook_pixel_id

Гепатит А: симптоми, лікування та профілактика

Це вірусне захворювання, що вражає печінку, відоме як жовтуха або хвороба Боткіна. Часто діагностується у дітей. Якщо дитина перехворіла на гепатит А, то вона матиме пожиттєвий імунітет. Дорослим легко уникнути хвороби, якщо дотримуватися правил гігієни або зробити щеплення

05.03.2024 10:23
Поділитись:

Збудником хвороби є вірус гепатиту А, який вирізняється своєю живучістю. При кімнатній температурі він може жити декілька тижнів або місяців. А якщо температура сягає 40 0 С – декілька років. У воді живе по 3–10 місяців, а у випорожненнях – до 30 днів. А от гине вірус через 5 хвилин кип’ятіння.

 

Як передається вірус гепатиту А?

 

В організм потрапляє (як і більшість йому подібних) через:

  • вживання забрудненої (фекаліями) води або їжі,
  • брудні руки (недотримання правил особистої гігієни або коли інфікований готує їжу для інших людей),
  • під час незахищеного орального або анального сексу,
  • контакт з інфікованим (що перебуває в інкубаційному періоді).

 

 

Вірус потрапляє у кишківник і там розмножується. Хвороба може проявитися не одразу – інкубаційний період триває від 7 до 30 днів (залежить від кількості вірусу, що потрапив всередину організму).

 

Симптоми гепатиту А

 

Хвороба проявляється різким погіршенням стану, а перші симптоми нагадують розлад шлунку. Це – підвищення температури, озноб, слабкість, нудота, блювота, діарея, поява гіркого присмаку в роті, зникнення апетиту, важкість у правому підребер’ї, дискомфорт у животі, зміна кольору випорожнень (темна сеча і світлий кал). За декілька днів після появи перших ознак хвороби збільшується розмір печінки та селезінки, а з ними можлива поява жовтяниці – шкіра та слизові набувають жовтого забарвлення. З цього моменту стан стабілізується і триває близько двох тижнів.

 

Читати ще: Факти про грип, які ви повинні знати

 

Хворих на гепатит А зазвичай госпіталізують. Так легше обмежити контакти, щоб не інфікувати оточуючих. Хворому призначають відповідне лікування та дієту, яка виключає з раціону жирну, смажену, гостру їжу. Від вірусу страждає не тільки печінка, а й підшлункова залоза і жовчний міхур. Їм потрібен буде час на відновлення. У більшості випадків хвороба проходить у легкій формі. Важкий перебіг загрожує людям з ослабленим імунітетом та з супутніми хворобами.

 

Способи профілактики

 

  • Дотримуватися правил гігієни – мити руки після туалету, перед вживанням або готуванням їжі, слідкувати за чистотою нігтів, використовувати індивідуальні предмети особистої гігієни в побуті (рушники, чашки, манікюрні набори тощо).
  • Ретельно мити фрукти, ягоди, овочі, зелень. Інші продукти піддавати правильній термічній обробці.
  • Пити перевірену воду або добре прокип’ячену.
  • Зробити щеплення від вірусу гепатиту А. Особливо рекомендовано представникам з групи ризику: людям із хронічним захворюванням печінки, військовим, персоналу дитячих установ, тим, хто прямує в ендемічні райони, проживає в поганих санітарних умовах з нестачею чистої питної води. Дітям роблять щеплення з 1 року життя.