facebook_pixel_id

Масштабне дослідження поставило крапку в темі мобільних телефонів та онкозахворювань

На замовлення Всесвітньої організації охорони здоров’я австралійські дослідники проаналізували близько 63 досліджень, що були проведені впродовж 1994–2022 років

27.09.2024 10:41
Поділитись:

Під керівництвом Австралійського агентства з радіаційного захисту та ядерної безпеки (Arpansa) вчені відфільтрували понад п’ять тисяч досліджень і включили в остаточний аналіз 63 обсерваційні дослідження, максимально науково точні. Вони проводилися за участю людей і були опубліковані в період з 1994 до 2022 років. На думку провідного автора роботи, доцента Кена Каріпідіса, це робить огляд найповнішим на сьогодні, пише Guardian.

За висновками вчених, мобільні телефони ніяк не пов’язані з виникненням раку головного мозку та голови. «Ми дійшли висновку, що немає доказів зв’язку між мобільними телефонами та раком мозку чи іншими видами раку голови та шиї», – зазначив Кен Каріпідіс.

Огляд не виявив загального зв’язку між:

  • використанням мобільного телефону та раком,
  • тривалим використанням (протягом 10 або більше років),
  • частотою використання мобільного телефону (кількість зроблених дзвінків або час, проведений з гаджетом).

«Я цілком впевнений в отриманому висновку. Бо попри стрімке зростання використання мобільних телефонів, показники пухлин головного мозку залишаються стабільними», – сказав К. Каріпідіс.

Читати ще: Існує багато причин, чому одна дитина хворіє частіше за іншу

Думка, начебто мобільний телефон викликає онкозахворювання, з’явилася на підставі того, що бездротові технології, зокрема телефони, ноутбуки, радіо- та телевізійні гаджети, вежі мобільного зв’язку випромінюють радіочастотні електромагнітні хвилі.  Такі малозрозумілі терміни викликали у людей асоціації з радіацією і випромінюванням.

Насправді люди щодня піддаються впливу радіації, але не усвідомлюють цього. «Радіація – це по суті енергія, що переміщується з однієї точки в іншу. Існує багато її видів, наприклад, ультрафіолетове випромінювання від сонця, – каже Каріпідіс. – У повсякденному житті ми постійно піддаємося такому впливу. Та мобільні телефони мають незначний рівень випромінення».

Перші дослідження на цю тему базувалися на опитуванні груп людей, з раком і без, щодо досвіду користування телефонами. Отримані результати можна назвати упередженими. Зважаючи на це і подібні дослідження, ВООЗ класифікувало рівень радіочастотних полів, які випромінюють мобільні телефони, як такі, що можуть підвищувати ймовірність розвитку раку. Таким чином ВООЗ поставила радіочастотні електромагнітні поля в один ряд із сотнями інших агентів (канцерогенів). Це викликало колосальну стурбованість громадськості.

Читати ще: Хвиля FLiRTу: що може зупинити розповсюдження коронавірусу?

Поява нових когортних досліджень, які не спиралися на досвід і спогади людей, змусила ВООЗ замовити низку окремих систематичних оглядів для вивчення впливу радіохвиль на здоров’я. Це були ширші огляди. Наприклад, дослідження щодо чоловічої фертильності й радіохвиль, виявило, що немає доказів зв’язку між телефонами та зниженням кількості сперматозоїдів.

Тім Дрісколл, професор Сіднейського університету та голова комітету з онкологічних захворювань Австралійської онкологічної ради, зазначив: «Це дослідження заспокоїть людей. Хоча пам’ятаючи, що жоден огляд не досконалий, вагомість отриманих доказів доводить, що мобільні телефони безпечні для використання і побоювання щодо підвищеного ризику раку марні».

Оскільки технології продовжуватимуть розвиватися, дослідження не припиняють. Наразі триває друга частина огляду, яка вивчає ті онкозахворювання, що рідше пов’язують з мобільними телефонами, наприклад, лейкемією.