facebook_pixel_id

7 ознак, що людині слід негайно припинити пити каву

Кофеїн може призвести до кислотного рефлюксу або погіршити тривожний розлад

24.02.2022 11:41
Поділитись:

Кава стала неодмінним щоденним напоєм більшості людей на планеті. Вчені з’ясували, що цей напій має чимало переваг, наприклад, може знизити ризик хронічних захворювань або покращити продуктивність тренування. Проте напій має також свої недоліки, які можуть негативно відбитися на організмові. Тому варто слідкувати за індивідуальними симптомами, які викликає кава, повідомляє американський портал про харчування Eat This, Not That.

Дієтолог Аннамарія Лулудіс радить здоровим дорослим обмежити споживання кофеїну щонайбільше до 400 міліграмів на день, це приблизно від трьох до п'ять чашок звареної кави по 200 грамів.

Вона додає, що певним групам людей, наприклад, з гіпертонією, вагітним або жінкам, які годують груддю, слід уникати вживання кави взагалі. Далі дієтолог розповіла про сім недугів або ознак, які свідчать, що людині слід перестати пити каву.

У людини високий кров'яний тиск. Таким людям необхідно якнайшвидше припинити пити каву, оскільки кофеїн викликає підвищення артеріального тиску.

У людини ГЕРХ/кислотний рефлюкс, при якому шлункова кислота потрапляє до стравоходу.

Кофеїн може викликати симптоми кислотного рефлюксу, оскільки він розслабляє нижній стравохідний сфінктер та спричиняє потрапляння шлункової кислоти в стравохід. Вживання кави, чаю та газованої води (вони містять також кофеїн) асоціюється з підвищеним ризиком симптомів гастроезофагеального рефлюксу.

Людина має справу з безсонням або поганим сном. Через високий вміст кофеїну слід перестати вживати каву за шість годин до сну.

У людини тривожний розлад. Через високий вміст кофеїну вживання занадто великої кількості цього напою може викликати посилення симптомів тривоги, включаючи прискорене серцебиття, тремтіння кінцівок, головні болі та безсоння. Люди, які вже живуть із тривожними розладами, особливо чутливі до таких негативних ефектів кофеїну.

У людини синдром відміни, при якому люди страждають на головні болі, зниження енергії та пильності, пригніченого настрою та інколи симптоми, схожі на грип. Всі вони впливають на якість щоденного життя, ускладнюючи концентрацію на роботі та вдома. Якщо людина виявить, що її день залежить від чашки кави, це може бути ознакою того, що їй потрібно скоротити кількість споживання кави.

Надмірна вага. Вживання кави викликає відчуття насичення. Часто це відчуття змушує людину пропустити їжу чи перекус. Але як тільки це відчуття ситості зникає, людина відчуває шалений голод, адже тривалий час не їла взагалі. І це часто змушує багатьох переїдати під час наступного прийому їжі.

Відсутність місячних у жінок. Деякі жінки, які намагаються схуднути, використовують каву як спосіб придушити апетит або створити ту штучну енергію, яку вони не отримують від споживання достатньої кількості калорій. Організм виснажується і мозок сигналізує тілу, що воно перебуває в небезпеці, і припиняє розмноження, намагаючись не поставити зростаючий плід у стресове середовище. Тоді у жінок менструація може зникнути взагалі.

Нагадаємо, в Україні заборонили рекламувати противірусні препарати.