facebook_pixel_id

Африка розпочала війну з диким поліомієлітом: перший спалах хвороби за останні 5 років

17 лютого 2022 року у Малаві виявили спалах дикого поліомієліту 1 типу

23.02.2022 12:50
Поділитись:

У серпні 2020 року Африку було оголошено країною, вільною від дикого поліомієліту. Але 17 лютого 2022 року у Малаві виявили спалах цього вірусного захворювання після того, як у дитини в столиці Лілонгве було виявлено випадок дикого поліомієліту 1 типу. Адже це стало першим випадком захворювання в Африці за більш як 5 років, повідомила Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), пише УНН.

Лаборанти, які проводили аналіз, показали, що штам, знайдений в Малаві, пов’язаний зі штамом, який циркулює в Пакистані. Оскільки це імпортований з Пакистану випадок, його виявлення не впливає на статус сертифікації дикого поліомієліту в африканському регіоні – йдеться у заяві ВООЗ.

“Поки дикий поліомієліт існує в будь-якій точці світу, всі країни залишаються під загрозою імпорту вірусу», — зазначив Матшідісо Моеті, регіональний директор ВООЗ. — Після виявлення дикого поліомієліту в Малаві, ми вживаємо термінових заходів, щоб запобігти його потенційному поширенню. Завдяки високому рівню нагляду за поліомієлітом на континенті та здатності швидко виявляти вірус, ми можемо розпочати швидке реагування та захистити дітей від виснажливого впливу цієї хвороби”.

Моджіром Ндоутейб, координатор з поліомієліту африканського регіонального бюро ВООЗ, нагадав:
“Останній випадок дикого вірусу поліомієліту в Африці був виявлений на півночі Нігерії у 2016 році, а торік в усьому світі зафіксовано лише п’ять випадків. Будь-який випадок дикого поліомієліту є важливою подією, і ми мобілізуємо всі ресурси для підтримки відповіді країни”.

Поліомієліт у дітей частіше виявляється після перших 6 місяців життя та до 5 років, зазвичай у тих, кому не проводилася вакцинація.