facebook_pixel_id

Через три місяці можна буде вакцинуватись в аптеках

Заклади мають відповідати певним вимогам

19.03.2024 12:26
Поділитись:

Уряд України ухвалив постанову, згідно з якою вакцинацію будуть проводити також в аптеках. Уже через три місяці щеплення можна буде робити не лише у лікарняних закладах, а й аптечних.

 

В яких аптеках дозволена вакцинація?

 

Щоб в аптеці можна було проводити щеплення, заклад має відповідати певним вимогам:

- мати ліцензію для медичної практики та відкрити медичний кабінет,

- мати ліцензію для роздрібної торгівлі лікарськими засобами,

- фармацевти повинні щорічно проходити спеціальне навчання з вакцинації, правил організації та техніки проведення щеплень, а також надання домедичної допомоги при невідкладних станах.

Механізм організації щеплення в аптеках ще розробляється.

 

Ефективність і простота вакцинації

 

У багатьох країнах щеплення від найвідоміших збудників ГРВІ (грипу, а зараз і COVID-19) уже доволі давно проводять не тільки у медичних закладах, а й в аптеках. Наприклад, досить ефективна така практика у Канаді. У цій північній країні люди рідко хворіють на грип, хоча й живуть в умовах досить холодного клімату, що підвищує ймовірність зараження.

 

Читати ще: Методи діагностики, що допоможуть виявити вірусну інфекцію

 

Останнім часом (упродовж 2022–2023 років) у Канаді виросла кількість людей, які вакцинуються в аптеці (52%) або у тимчасовій клініці вакцинації (12%). Кожен третій вакцинувався одночасно від грипу та COVID-19. При цьому до 74% зросла вакцинація літніх людей, які є основною групою ризику. Отже, вакцинація в аптеках або тимчасово організованих пунктах є більш доступною і прийнятною для людей. Крім того, щеплення можна робити одразу від кількох вірусів.

Слід враховувати, що вакцинація від грипу в Канаді дала можливість запобігти зараженню у 47% випадків. Проте щеплення не гарантує 100%-го захисту від вірусу, особливо враховуючи мінливість коронавірусних інфекцій. Крім того, за першими симптомами неможливо визначити, якою саме гострою вірусною інфекцією захворіла людина. Але щоб перехворіти ГРВІ у більш легкій формі, в домашній аптечці завжди має бути противірусний препарат, прийом якого слід почати з появою перших симптомів.

Деякі препарати, наприклад, сироп «Флавовір» (на основі діючої речовини протефлазіду) впливає на вірусоспецифічні ферменти, що й пригнічує розмноження вірусу. Таким способом «Флавовір» впливає на різні види ДНК- та РНК-вірусів (грипу, COVID-19 та інших ГРВІ). Сироп створено на основі рослинних компонентів, тому він є безпечним навіть для немовлят. Адже діти дошкільного віку також є однією із груп ризику через можливість ускладнень від ГРВІ. Але вакцинація для дітей такого віку від різних збудників ГРВІ не завжди розроблена або дозволена. А «Флавовір» є джерелом флавоноїдів, що підтримують власний імунітет (рівень інтерферонів) для протистояння хворобі й пришвидшення одужання.