facebook_pixel_id

Чи є вживання м'яса однією з причин розвитку діабету?

Існує твердження, начебто щоденне вживання червоного м’яса підвищує ризик розвитку діабету 2-го типу. Про те, що не все так однозначно, доводить дослідження

27.08.2024 15:44
Поділитись:

Зокрема, йдеться про дослідження, в якому брали участь близько двох мільйонів людей із 20 країн. Виявилось, що існує певний зв'язок між діабетом і червоним та переробленим м'ясом: стейком, беконом, сосисками. Але тут є важливі нюанси – для користі здоров’я доцільно обмежити споживання м'яса відповідно до рекомендацій щодо здорового харчування, а не зовсім відмовлятись від нього, пише bbc.

Чи стає м'ясо причиною розвитку діабету?

Дослідження, оприлюднене в журналі The Lancet Diabetes and Endocrinology, не довело, що саме м'ясо спричиняє діабет. Тому що не враховані додаткові фактори ризику: інші продукти, які споживали учасники дослідження, їхній спосіб життя, вплив сімейного анамнезу та окружність талії. Також під питанням залишилась правдивість слів учасників відносно того, що саме і скільки вони їли. Натомість контролювалися інші чинники розвитку діабету 2-го типу: підвищена маса тіла, куріння, алкоголь, недостатнє споживання овочів тощо.

Читати ще: Хвиля FLiRTу: що може зупинити розповсюдження коронавірусу?

Отримані результати свідчать про те, що люди мають розуміти, які продукти та в якій кількості можуть бути корисними або шкідливими. Дослідження важливе тим, що показує: відмова від червоного та переробленого м'яса може захистити не лише від серцевих захворювань та інсульту, але й від діабету 2-го типу. Рівень цієї хвороби наразі зростає в усьому світі.

 

 

Якою має бути щоденна норма?

За даними дослідження, щоденне споживання двох товстих скибок шинки (50 г) або невеликого стейка (100 г) вже несе ризик. Щодо курятини та іншого білого м'яса висновки не настільки однозначні. Тому рекомендується скоротити щоденну порцію споживання червоного чи переробленого м'яса до 70 г. Більша порція переробленого м'яса може стати причиною розвитку раку кишківника. Це пояснюється тим, що перероблене м'ясо зазнає модифікації для поліпшення смаку і збільшення терміну зберігання. Хімічні речовини та методи, що використовуються для копчення і в'ялення, додавання солі та консервантів, можуть стати одним із факторів ризику.

Читати ще: Грип і COVID-19: 10 спільних симптомів

Взагалі м'ясо – це джерело білка, вітамінів та мінералів. Але іноді воно містить багато насичених жирів, що підвищує холестерин у крові й сприяє розвитку ішемічної хвороби серця.

Як вживати м’ясо з користю?  

 Дане дослідження одне з останніх, що показує зв'язок між вживанням червоного й переробленого м'яса та підвищеним ризиком розвитку діабету 2-го типу. Діабет – небезпечне захворювання, на яке, за статистикою, страждає кожна 11-та доросла людина у світі. Ця хвороба може призвести до інсульту, інфаркту, порушення функцій нирок, сліпоти та ампутації ніг. Цукровий діабет 2-го типу вважається результатом ведення нездорового способу життя. До чинників, які можуть стимулювати його розвиток, також відносять високий кров'яний тиск і генетичну схильність.

Отже, повністю відмовлятися від м'яса не варто. Організм має отримувати з нього достатню кількість життєво важливих поживних речовин, залізо, вітамін B12 та низку амінокислот. Краще дотримуватися правил здорового харчування: мінімізувати вживання переробленого м’яса, надавати перевагу нежирним сортам, вживати рибу та урізноманітнити раціон.