facebook_pixel_id

Чи залежить довголіття від стану здоров’я: доказові дослідження

Люди за останні десятиліття стали жити набагато довше. І навіть якщо дослідження показують вплив генетичних чинників на довголіття, все-таки очевидним є той факт, що саме від того, чи змогла людина зберегти своє здоров’я, залежить скільки років вона зможе прожити.

17.07.2024 11:51
Поділитись:

З чого складається здоров’я?

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВОЗ) опублікувала дані, що свідчать: очікувана тривалість життя збільшилась на 6 років (від 66,8 до 73,4) протягом 2000–2019 років. Також зростає тривалість здорового життя (з 58,3 до 63,7), що є не менш важливим чинником.

Спеціалісти ВОЗ визначились із чинниками, що впливають на здоров’я людини:

- генетика – 20%,

- довкілля – 20%,

- медицина – 7-8%,

- спосіб життя – 52-53%.

Саме спосіб життя людини є визначальним для збереження здоров'я. Звісно, є чинники, що не залежать особисто від людини, а характеризують рівень медицини і освіти в країні. Від цього буде залежати доступність медичної допомоги, охоплення імунізацією, надання допомоги вагітним (виживання навонароджених), гігієнічна грамотність людей.

Читати ще: Літо, діти та віруси: чи можна розслаблятися з настанням тепла?

Усі ці фактори, а також стан довкілля є складниками поняття «здоров'я». Саме через їх уведення у високорозвинутих країнах люди почали жити довше. Але оскільки стиль життя залишається визначальним, у людей, які проживають у країнах із добре розвинутою медициною та гарним станом екології, все одно може бути не багато шансів стати довгожителем. А заважатимуть цьому погані звички.

Що впливає на здоров'я?

Висока якість життя пов'язана з появою нових, не корисних для здоров'я звичок. Наприклад, суттєво впливає на тривалість життя: 

- гіподинамія – зниження рухливості та м'язової активності,

- надлишкова вага внаслідок переїдання,

- підвищений артеріальний тиск,

- підвищені рівні цукру та холестерину.

Наприклад, одне із досліджень Національного інституту США з проблем старіння показує, що обмеження калорій може уповільнити темпи старіння. Так, скорочення споживання калорій на 12% протягом двох років сповільнило темпи старіння на 2-3%.

Хоча такий ефект не надто великий, але з часом він буде збільшуватися і через 10-15 років темпи старіння уповільняться на 10-15%. Отже, молекулярні зміни, пов’язані з віком, можна пригальмувати, щоб збільшити тривалість життя.

Читати ще: Чим лікуватися при симптомах застуди

Інше дослідження, проведене в країні довгожителів – Японії, показує як саме здорові звички можуть продовжити тривалість життя. Під час цього дослідження спостерігали за звичками людей у віці 40–79 років протягом 12,5 років. Учені відстежували такі фактори (звички) здорового способу життя:

- не курити,

- не зловживати алкоголем,

- ходити пішки 1 годину і більше на день,

- спати 6,5–7,4 години на день,

- їсти зелені листові овочі,

- мати індекс маси тіла (ІМТ) 18,5–24,9.

Як виявилось, здоровий спосіб життя має значний вплив на кількість прожитих років. Якщо людина додавала хоча б одну здорову звичку (+1 фактор), це знижувало б показники смертності.

Найбільші переваги приносила відмова від алкоголю, куріння, зниження ваги та збільшення тривалості сну. Такі звички додавали ще шість років життя. І цей ефект спостерігався навіть у людей із хронічними захворюваннями.

Не слід забувати, що поняття «здоров’я» включає не лише фізичні складники. Наприклад, одне із досліджень, проведених у США, показує, що оптимісти загалом живуть на 15% довше, незважаючи на всі фізичні показники здоров’я. Це стосується жінок, а ось на чоловіків оптимізм впливає трохи менше. Але все одно вони живуть на 10,9% довше, ніж їхні однолітки-песимісти. Загалом у найоптимістичніших жінок у 1,5 раза більше шансів досягти 85-річного віку, ніж у песимісток, а у найоптимістичніших чоловіків ймовірність дожити до цього віку в 1,7 раза вища.

Отже, безумовно, вірогідність прожити довге та здорове життя більшою мірою залежить не від спадковості, а від здоров'я, що включає в себе як фізичні, так і психічні чинники. Відмова від поганих звичок, гарне харчування, уникнення стресу й разом із тим збереження оптимістичного настрою збільшить ймовірність відсвяткувати 80, 90 і навіть 100 років.