facebook_pixel_id

Літо, діти та віруси: чи можна розслаблятися з настанням тепла?

Хвороба влітку часто застає зненацька. Підсвідомо здається, що діти мають хворіти лише взимку, а літо – це пора здоров’я та зміцнення імунітету

02.07.2024 17:03
Поділитись:

Влітку діти частіше подорожують, змінюють звичне середовище, більше часу перебувають на свіжому повітрі, спілкуються з однолітками, куштують нові для себе продукти, плавають у водоймах і басейнах... Водночас це призводить до контакту з вірусами і, як наслідок, із хворобами. Які літні інфекції можуть чатувати на дітей?

 

Літні вірусні інфекції

 

  • Кишковий грип – симптоми схожі на отруєння. Супроводжується підвищенням температури, блювотою, діареєю, млявістю та болем у животі. Хвороба вражає органи шлунково-кишкового тракту, а також верхні дихальні шляхи. Стан небезпечний зневодненням організму. Вірус передається фекально-оральним шляхом, інколи повітряно-крапельним. Тобто через брудні руки та контакт із хворим.
  • Харчове отруєння – може бути викликане й вірусами. Типові симптоми: пронос, нудота, блювота, спазми у шлунку, блідість шкіри, лихоманка. Це поширене влітку явище трапляється через настання сприятливих умов для поширення вірусу: неправильне зберігання і приготування продуктів, спека та підвищена вологість повітря. Джерелом інфікування можуть бути вода, продукти, брудні руки або хвора людина.
  • Аденовірус – характеризується високою температурою, болем у горлі, ураженням очей і кон’юнктивітом, запаленням вуха, збільшенням лімфовузлів. Заразитися можна від хворої людини, а точніше, при контакті з її виділеннями через рукостискання і спільне користування предметами (іграшками, посудом, рушниками, гаджетами). Інколи інфекцією заражаються при тісному контакті з хворим, під час плавання у басейні або не дуже чистій водоймі.
  • Літній грип – під цією назвою об’єднані представники ентеровірусних, норовірусних та ротавірусних інфекцій. Вони викликають широкий спектр однакових симптомів, але різних за своєю інтенсивністю. Хвороба супроводжується респіраторними та шлунковими розладами. Зазвичай це – лихоманка, діарея, біль у горлі, блювота, дискомфорт у шлунку, висипання на шкірі тощо. Віруси легко поширюються повітряно-крапельним шляхом, часто чіпляються у закладах громадського харчування, через брудні продукти, неякісні напої.
  • Вірус Коксакі – інфекція проявляється підвищенням температури, висипами на тілі, інколи пухирцями, може вражати ротову порожнину, бувають слабкість, розлади шлунку, почервоніння горла, збільшення лімфовузлів. Часто спалахує у місцях скупчення дітей. Швидко поширюється повітряно-крапельним шляхом.
  • ГРВІ, COVID-19 – влітку не зникають. Просто погодні умови менш сприятливі для їхнього розповсюдження. Висока температура, нежить, кашель, слабкість, біль у горлі та м’язах – класичні симптоми, що можуть вказувати на ознаки будь-якого з цих респіраторних захворювань.

 

Читати ще: Коли люди почали хворіти на застуду?

Лікування літніх вірусних хвороб

 

Зазначені вірусні інфекції не мають специфічного лікування. Своєчасною має бути терапія, яка впливає на розмноження патогенів та полегшує симптоми. За такої умови діти переносять хворобу без ускладнень і швидше одужують. Правильними будуть такі дії:

 

  • Контролювати температуру вище 38,5 0С за допомогою жарознижувального препарату.
  • Активно поїти дитину, щоб не допустити зневоднення. Це легко може статися при підвищеній температурі, діареї та блювоті. Якщо перебіг хвороби супроводжується двома останніми симптомами, то краще давати чисту воду та напої на основі електролітів. В іншому випадку – дитина може пити, що забажає, головне – в достатній мірі.
  • Дати дитині противірусний препарат прямої дії – це пригнічує розмноження в організмі вірусів, допомагає уникнути можливих ускладнень, не дає запустити хворобу на етапі ідентифікування та прискорює одужання. Одним із таких засобів є дитячий сироп «Флавовір», який лікар може порадити для профілактики чи для лікування ГРВІ. Сироп підходить дітям з народження, містить натуральні складники, має зручне дозування.
  • Біль у горлі вгамовувати льодяниками, напоями, вживати м’яку за консистенцією їжу.
  • Годувати за апетитом. Суворих обмежень немає, крім випадків сильних розладів шлунку: тоді варто уникати продуктів, що викликають важкість, бродіння, провокують газоутворення (жирні страви, сирі овочі та фрукти, продукти з великим вмістом цукру, бобові).
  • Створити умови для якісного відпочинку. Дитячий організм потребує сил для відновлення. Тому треба подбати, щоб приміщення, де знаходиться хвора дитина, добре провітрювалося, мало оптимальні температуру та вологість, за потреби було тихе та затемнене.

 

Прості кроки профілактики літніх хвороб

 

Багатьох вірусних хвороб влітку можна уникнути, якщо привчити дитину до елементарних правил:

 

  • Мити руки: після відвідування туалету, повернувшись із вулиці, перед їжею або її приготуванням.
  • Дотримуватися правил гігієни та уникати спільного користування посудом, рушником або їжею.
  • Якщо дитина почувається недобре – не дозволяти контактувати з іншими дітьми і не відвідувати місця скупчення людей.
  • Зробити рекомендовані щеплення (грип, COVID-19, вітрянка, ротавірус).
  • Заохочувати дитину пити більше рідини та споживати свіжі продукти.