facebook_pixel_id

Чому корисно читати?

Про важливість читання відомо всім зі школи. Але комусь читання заходить, а комусь – не дуже. Які переваги дає читання? Чи є різниця між людьми, які багато читають і мало? А також, що треба читати для користі? І чи варто примушувати читати?

17.10.2024 11:51
Поділитись:

Перевага читання полягає не тільки у тому, щоб наповнити мозок інформацією, – воно змушує його працювати. Наприклад, коли дитина читає, то сприймає книжкових героїв як реальних, і це сприяє розвитку інших якостей – емоційного інтелекту, емпатії, зосередженості тощо.

 

Отже, що робить читання з нашим мозком:

 

  • Посилює мозкову діяльність. Читання залучає мозок до багатьох сфер. Спочатку навчає дитину розумінню слів. Потім стимулює аналітичні здібності, спогади, розширює уяву та фантазію. У старшому віці читання тренує мозок, що допомагає уповільнити погіршення когнітивних функцій і зберегти пам’ять.

 

  • Розвиває мову і навички спілкування. Це відбувається шляхом поліпшення словникового запасу – зустрічаючи одне й те саме слово в різних контекстах збагачується мова. Це дає змогу висловлюватися красномовно та впевнено, що завжди знадобиться в житті.

 

  • Розширює інтелект. Зазвичай начитані люди знають небагато про багато. Володіння знаннями з різних сфер дає змогу розширити коло спілкування. Кажуть, знання – це сила. Яка допоможе досягти вершин у кар’єрі, хобі та інших справах. А дітям, які навчені отримувати інформацію з тексту, простіше потім навчатися у школі.

 

  • Поліпшує граматику. Певні слова, граматичні структури або словосполучення важко запам’ятовуються. Так само, як і правила пунктуації. Тому на допомогу приходить мозок зі своєю фотографічною пам’яттю – легше запам’ятати, як правильно писати, ніж чому так.

 

  • Дає можливість відпочити. Як не дивно, але читання водночас і розвантажує мозок. Тому люди надають перевагу книжкам під час відпочинку. А також це нагода скоротити час очікування або у подорожі.

 

  • Знижує стрес. Це відбувається за рахунок зазначеного вище пункту – розслаблення та відпочинку. Читання можна прирівняти до медитації. Коли мозок зосереджений на одному завданні, він відволікається від інших тривожних подій. Тому наразі у час війни читання – чудова терапія розслаблення і зняття стресу.

Читати ще: Грип і COVID-19: 10 спільних симптомів

 

Що читати, щоб принести користь мозку?

 

На думку вчених, читання має приносити задоволення. Тому тематику варто обирати під свій смак або враховувати бажання дитини. Тобто, якщо дитині до душі фентезі, то нав’язування класичних авторів може відбити все бажання читати. Отже, якщо стоїть питання: «Що почитати?», то можна орієнтуватися на такі класичні твори:

 

Дітям

Дорослим

§  серія про «Гаррі Поттера» Д. Ролінг

§  «Тореадори з Васюківки» В. Нестайко

§  «Маленький принц» А. Сент-Екзюпері

§  «100 казок» І. Малкович

§  «Чарлі і шоколадна фабрика» Д. Роальд

§  «36 і 6 котів» Г. Вдовиченко

§  «Сторожова застава» В. Рутківський

§  «Володар перснів» Д. Толкін

§  «Оскар і рожева пані» Е. Шмітт

§  «1984» Д. Орвелл

§  «Зламані сходи» Б. Крамер

§  «Вбити пересмішника» Г. Лі

§  «Чорний ворон» В. Шкляр

§  «Квіти для Елджернона» Д. Кіз

§  «Культ» Л. Дереш

§  «451 за фаренгейтом» Р. Бредбері

§  «Конотопська відьма» Г. Квітка-Основ’яненко

§  «Зачарована Десна» О. Довженко

 

Читати ще: Як напоїти дитину, хвору на ГРВІ

 

Як зацікавити дитину книгами і читанням?

 

  • По-перше, у родині, в якій читають дорослі, скоріш за все читатимуть і діти. Адже власний приклад – це найкраще виховання. Якщо дитина бачитиме, що мама чи тато отримують задоволення від читання, їй теж захочеться спробувати.
  • По-друге, прищепити звичку найлегше змалку. Тож коли малюк вже вміє слухати, найкращий час діставати книжки з яскравими малюнками і невеликим текстом, і щодня разом потроху читати. Потім переходити до казок, дитячих пізнавальних книг та енциклопедій. Читати вголос та разом.
  • По-третє, оточити дитину книгами. Для цього не обов’язково мати сотні книг вдома. Регулярне відвідування книгарень, бібліотек, скачування електронних книг, дарування, обмін призведуть до того, що книги у своєму житті дитина сприйматиме як належне.
  • Четверте, книга необов’язково мусить бути у традиційному паперовому вигляді. Можна подарувати підлітку електронну книгу або планшет за умови, що дитина скачуватиме і читатиме електронний варіант.
  • П’яте. Можна запропонувати читати спеціалізовану літературу або журнали певної тематики. Невеликий формат, комікси, багато ілюстрацій, тести, пізнавальні та творчі завдання й улюблена тема більше заохотять прочитати себе, ніж товстенний класичний роман.

 

Отже, читайте і будьте здорові!