facebook_pixel_id

Чому освіта має значення для здоров’я людини?

Гарна освіта важлива для кар’єри або забезпеченого життя. Однак вчені замислилися, а чи існує зв’язок між освітою та станом здоров’я? Дослідження довели, що рівень освіти може суттєво впливати і на здоров’я

02.09.2024 12:06
Поділитись:

Людство завжди прагнуло подовжити тривалість життя, підвищити його якість і побороти хвороби. Для цього використовувалися різні підходи. Але освіта – це не перша річ, яка спадає на думку і може бути пов’язана зі здоров’ям. Та виявляється, що від рівня освіти залежить багато речей, які стосуються здоров’я. Наприклад, освічена людина буде краще розуміти ризики шкідливих звичок, важливість вакцинації, проходитиме регулярні медогляди, здоровіше харчуватися і буде вести активний спосіб життя.

Отже, як освіта взаємопов’язана зі здоров’ям?

 

  • Освіта дає кращі можливості догляду за собою і доступу до медицини:

Наприклад, людина з вищою освітою з великою ймовірністю працюватиме у компанії, яка може надавати своїм працівникам медичне страхування, відпустку, лікарняний, знижки на абонементи у спортзали, гнучкий графік роботи, обіди тощо. Високий рівень освіти часто впливає на рівень доходу, що зі свого боку позначається на кращому медичному обслуговуванні, якісній їжі тощо. Хороша освіта також дає кращі знання про здоров’я.

Читати ще: Хвиля FLiRTу: що може зупинити розповсюдження коронавірусу?

Водночас людина без освіти ймовірніше працюватиме на низькооплачуваній роботі з відповідно меншими перевагами: за ненормованим графіком, фізично, у шкідливих умовах тощо.

 

  • Стан здоров’я впливає на процес здобуття освіти:

Тут є зворотний зв’язок. Хвороби чи погане здоров’я можуть негативно вплинути на здобуття освіти і процес навчання (пропуски занять, труднощі засвоєння матеріалу тощо). Як результат – отримання нижчого рівня освіти з усіма наслідками.

 

  • Супутні фактори впливають на отримання якісної освіти:
  • соціальне оточення,
  • економічне середовище,
  • місце проживання.

Низьке соціальне становище і погані умови життя перешкоджають отриманню якісної освіти. Такі несприятливі умови змалку формують установки про здоров’я на все життя. Тому ці фактори стають перепоною між освітою та хорошим здоров’ям.

Читати ще: Грип і COVID-19: 10 спільних симптомів

Так само і проживання – у місцевості в екологічно забрудненому районі, з відсутністю зелених зон, спортивних та ігрових майданчиків, дефіцитом магазинів зі здоровою їжею, легким доступ до фастфуду – сприяє отриманню поганої освіти та погіршує розуміння своїх потреб. Проживання у віддалених районах або сільській місцевості не сприяє отриманню якісної освіти.  

 

  • Освіта допомагає популяризувати і підтримувати здоровий спосіб життя:

Наприклад, освіта дає можливість ефективніше боротися зі стресом – оскільки дає доступ до широких соціальних контактів, фінансових та емоційних ресурсів, що допомагають долати стрес та його наслідки. Наприклад, у людей з вищою освітою є більше можливостей відвідувати психотерапевта, займатися спортом, подорожувати, обирати хобі тощо. А значить поліпшувати фізичне та ментальне здоров’я.

Людина без освіти або не буде вирішувати проблему зі стресом, або робитиме це за допомогою шкідливих звичок.

Отже, зв’язок між здоров’ям та освітою стає очевидним. Люди з якісною освітою більш схильні дбати про себе, рідше хворіють, обирають здоровий спосіб життя. Тому потрібно зважати на якість освіти та всебічно підтримувати бажання дітей навчатися. Оскільки здоров’я – це не лише про спорт і здорове харчування, а й розум.