facebook_pixel_id

25% річок планети забруднені медикаментами

Найбільше забруднень виявлено у країнах третього світу

18.02.2022 9:18
Поділитись:

Близько чверті річок у різних країнах світу забруднені ліками та фармацевтичними продуктами. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Йоркським університетом (Велика Британія), повідомляє BBC.

Вчені взяли понад тисячу проб із 258 річок у 100 країнах світу та виявили в них сліди парацетамолу, ліків від епілепсії та діабету, а також нікотин та кофеїн. Більш ніж у чверті річок було виявлено небезпечну для річкової флори та фауни концентрацію активних речовин, які містяться у ліках.

«З ліками зазвичай як відбувається: ми приймаємо ці хімікати, вони чинять бажаний ефект на наш організм і потім виводяться з нього. І тепер ми знаємо, що навіть найсучасніші очисні споруди не можуть повністю розкласти ці сполуки, і вони потрапляють у річки та озера», – пояснив керівник дослідження Джон Вілкінсон.

Найчастіше в річках виявляють карбамазепін, який застосовується при епілепсії, та метформін, яким лікують діабет. Крім того, часто зустрічається висока концентрація парацетамолу, кофеїну та нікотину, а в Африці до «групи лідерів» увійшов також артемізинін, що міститься в засобах від малярії.

Читати також: Чому лікарі не рекомендують запивати ліки апельсиновим соком?

Як і передбачалося, найвищий рівень «фармакологічного» забруднення було виявлено у країнах третього світу, які мають труднощі з очищенням стічних вод, а також поблизу фармацевтичних підприємств.

Найбільше забруднені річки в таких країнах, як Пакистан, Болівія та Ефіопія, найменше – в Ісландії, Норвегії та басейні Амазонки.

«Ми бачимо дуже високу концентрацію фармацевтичних препаратів у річках Нігерії та Південної Африки, причиною якої є брак очисних споруд», – заявив Мохаммед Абдалла, дослідник з Бірмінгемського університету. За словами Абдалли, це становить небезпеку для місцевих жителів, які, до того ж, не мають доступу до якісної медичної допомоги.

Проте вчені визнають, що вплив найпоширеніших хімічних сполук із ліків на екологію річок поки що вивчено досить слабко.

«Ми можемо говорити, що вплив, швидше за все, негативний, але тут потрібно тестувати кожний фармацевтичний препарат, а таких досліджень поки що було відносно мало», - повідомила фахівець з екології водойм Вероніка Едмондс-Браун з Хартфордширського університету.

Проте дослідники вже підтвердили, що розчинені у воді протизаплідні препарати можуть впливати на розмноження та зростання риби. Крім того, в доповіді йдеться про те, що забруднення річок антибіотиками може призвести до зниження ефективності ліків, оскільки у воді з антибіотиками розвиваються стійкі до них бактерії.