facebook_pixel_id

COVID-19 не передається через молоко матері

Хворі на коронавірус жінки можуть годувати груддю своїх немовлят без загрози для їхнього здоров’я

04.02.2022 11:32
Поділитись:

Коронавірус не може нашкодити дитині, якщо вона годується молоком матері, яка в цей час є носієм хвороби. На цьому наполягають американські медики, які не знайшли у материнському молоці вірус COVID-19. Про це повідомляє науковий журнал Natural.

Щоб дійти такого висновку, медики Університету Каліфорнії на чолі з Грейс Альдрованді дослідили молоко 110 жінок, які захворіли на коронавірус у період лактації. Таким чином з’ясувалося, що там немає РНК вірусу. До речі, жодне з їхніх дітей не захворіло.

Тоді вчені навмисне заразили вірусом із грудного молока клітини, щоб подивитися на здатність коронавірусу реплікуватися. Виявилося, що вірус нездатний розмножуватися в клітинній культурі, а значить, через молоко діти не можуть заразитися.

Проте немовлята можуть підхопити коронавірус, як і решта людей, повітряно-крапельним шляхом. Хоча у більшості з них хвороба на диво протікає в легкій формі, без якихось ускладнень. Все ж таки, на жаль, є і виключення.

Тож, в Центрі з контролю та профілактики захворювань США (CDC) порадили хворим жінкам наближатися до дітей тільки під час догляду та годування груддю, і весь цей час носити маску. А решту часу треба довірити дитину здоровим родичам чи доглядальницям.

Нагадаємо, рутинним щепленням охоплено 80% українських дітей.