facebook_pixel_id

Грибний сезон: як вберегтися від отруєння

Гриби – улюблений продукт багатьох. Хоча грибний сезон в Україні триває з квітня по жовтень, осінь – найкращий час «полювання» на них. Їсти їх можна протягом усього року –  гриби добре піддаються заморозці, консервації та сушці. Тож ризик отруїтися ними є завжди

07.10.2024 11:40
Поділитись:

Гриби не просто смачні, а й корисні – містять калій, селен, вітаміни В12 і D, клітковину, білок, багато потужних антиоксидантів. Гриби добре насичують організм і легко готуються, не втрачаючи при цьому корисних речовин. Однак серед лісових грибів зустрічається багато отруйних. Вживання таких переноситься організмом людини дуже тяжко і часто потребує кваліфікованої медичної допомоги. Токсини отруйних грибів впливають на шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, руйнують печінку та нирки. Виживе людина чи ні після вживання отруйного гриба залежить від розміру порції та як швидко отримає медичну допомогу.

 

Як звести до мінімуму ризик отруїтися грибами

 

  1. Не давати дітям до 12 років грибів, навіть вирощених в штучних умовах – дитяча система травлення ще не містить спеціальних ферментів для їх перетравлення.
  2. Не можна вживати гриби людям, які мають виразку шлунку, гастрит, коліт, захворювання печінки. А також при хворих нирках, оскільки вони провокують набряки. Не варто їсти гриби вагітним.
  3. Прихильники збирання грибів мають зрізати тільки ті, в безпечності яких впевнені на 200%. Якщо є найменший сумнів – краще не чіпати гриб, особливо, якщо він червивий або трохи зіпсований.
  4. Не збирати гриби у місцях життєдіяльності людей (парки, вулиці населених пунктів, узбіччя трас, поблизу промислових підприємств та фермерських господарств). Це пояснюється тим, що гриби легко вбирають у себе із повітря, води і ґрунту шкідливі речовини.
  5. Не куштувати сирі гриби.
  6. Придбання грибів на стихійних ринках або з рук в рази підвищує ризик отруєння.
  7. Не відкладати готування свіжих грибів, адже вони швидко псуються. Рекомендується зберігати зрізані гриби в холодильнику, а приготувати протягом доби. Гриби ретельно переглядають, миють, чистять і варять 30 хвилин. Бажано злити відвар 1–2 рази.
  8. Не збирати їстівні гриби, що ростуть поруч з блідою поганкою – найтоксичнішим грибом в Україні.
  9. Замінити дикорослі на вирощені в штучних умовах – печериці, гливи.
  10. Не перевіряти на собі дію міфів:
  • Закинуті у каструлю срібна ложка або цибуля не допоможуть визначити наявність отруйних. Їхня зміна кольору відбувається через інші фактори.
  • Вживання алкоголю, зокрема, горілки, не деактивує шкідливі токсини, а навпаки – прискорює всмоктування.
  • Якщо грибом ласувала комаха, значить гриб їстівний – ні, комахи їдять всі гриби.
  • За запахом неможливо визначити отруйний гриб чи ні.

 

Читати ще: Чим лікуватися при симптомах застуди

 

Симптоми отруєння грибами і надання допомоги

 

Ознаки отруєння – нудота, блювота, біль у животі, діарея, судоми, порушення зору, задишка, зниження пульсу, марення, втрата свідомості. Вони з’являються протягом 24 годин, а буває й через декілька діб.

За появи перших симптомів, слід одразу викликати «швидку». До приїзду медиків варто надати домедичну допомогу: промити шлунок і забезпечити хворого рясним питтям.