facebook_pixel_id

Початок купального сезону: користь і небезпека «вуличної» води

Купального сезону діти очікують із нетерпінням. Адже це чи не найулюбленіше заняття дітей будь-якого віку – похлюпатися у воді. Часом плавання у природних водоймах може мати неприємні сюрпризи. Які саме і чи можна їх уникнути – розберемося далі

01.05.2024 15:45
Поділитись:

Більшості з нас відомо, що не всі водойми безпечні для купання. Але так само не всі з нас зважають на це. Часто серед дорослих побутує думка: ну, ми ж купалися у ставках-річках і якось виросли здоровими людьми. З одного боку – так, а з іншого – чому б не дізнатися більше про небезпеку відкритої води, щоб убезпечити свою дитину?

 

Чому стрімко погіршується якість води?

 

Зміна клімату та людська діяльність забруднюють водні ресурси. Здавалося б такі речі, як загальне підвищення температури, зміна частоти опадів (наприклад, наші безсніжні зими), обробка сільськогосподарських земель і промислові викиди дуже забруднюють водойми, створюючи умови для розмноження патогенів: бактерій та вірусів. Будь-яке вдихання води, ковтання чи контакт з нею здатні викликати певні захворювання. Тому річка, в якій двадцять років тому купалися батьки, однозначно вже не така чиста, щоб у ній безпечно було купатися їхній дитині сьогодні.

 

 

Топ хвороб, пов’язаних із водою

 

Захворювання викликають мікроорганізми, коли потрапляють на очі, шкіру та під час ковтання води. Підвищують ймовірність підчепити хворобу такі фактори: концентрація патогенів у воді, висока температура навколишнього середовища та час, проведений у воді.

Читати ще: 7 прийомів: як фізично і морально допомогти дитині підготуватися до здачі ЗНО

Оскільки заборонити дитині пірнати чи бризкатися нереально, краще пошукати чисту водойму і насолоджуватися відпочинком разом. Тоді ризик познайомитися з цими недугами буде мінімальний:

 

  • Ротавірус – напевно це літня хвороба №1 серед дітей. Проявляється нудотою, діареєю, підвищеною температурою та загальною слабкістю. Лікується симптоматично і минає за 3–5 днів. До речі, надійною профілактикою ротавірусної інфекції є щеплення. В Україні зареєстровано дві вакцини, які роблять немовлятам протягом перших тижнів життя.
  • Лямбліоз – хвороба проявляється із затримкою, через 1-2 тижні. Симптоми типові для кишкової інфекції, але додаються ще й біль у животі та втрата ваги. Може становити загрозу дитячому організму у вигляді зневоднення. Лікується антибіотиками.
  • Дерматомікоз – загальна назва шкірних інфекцій. Збудником є різні види грибків. Після купання у нечистій водоймі шкіра дитини може почервоніти, лущитися, свербіти. Сюди ж можна віднести подразнення слизових очей та дихальних шляхів внаслідок контакту з мікробами або хімічними речовинами (якими знезаражують, наприклад, басейни).
  • Кишкова паличка – захворювання викликає бактерія. Велика ймовірність зустріти її у воді по сусідству з рогатою худобою та місцем життєдіяльності людей (наприклад, компостні ями, вуличні вбиральні, склади органічних добрив). Хвороба розпочинається типовими симптомами кишкової інфекції: розлади травлення, інтоксикація, гарячка. Гострий період триває 3–7 днів. Але чим менша дитина, тим небезпечніша недуга для неї.
  • Гепатит А («жовтянка») – може підхопити невакцинована дитина, купаючись у забрудненій воді. Хворобу спричиняє вірус. Щеплення від гепатиту А в Україні зі списку рекомендованих. Одужання займає декілька тижнів, хвороба дуже неприємна і бажано вакцинувати від неї дитину.
  • Переохолодження – початок купального сезону необов’язково гарантує воду комфортної температури. Крім того ж, дітям притаманно сидіти у воді «до посиніння». Згодом це проявляється симптомами застуди, особливо у дітей зі слабким імунітетом: нежить, біль у горлі або у вусі, незначне підвищення температури, кашель. Лікується симптоматично.

 

Як зробити купання для дитини безпечним?

 

По-перше, завжди зважати на офіційні рекомендації від місцевої влади. Не просто так ставлять таблички і забороняють купатися на тих чи інших пляжах.

По-друге, однозначно уникати водойм, які розташовані біля промислових підприємств, очисних споруд, фермерських господарств, цвинтарів. Навіть, якщо зовні вони чисті та облаштовані. Небезпечними є озера чи ставки, де мешкає багато водоплавних птахів – вода може забруднюватися їхніми фекаліями. Не можна купатися під час цвітіння водоростей.

Читати ще: Типова та атипова форми грипу: в чому різниця?

По-третє, розуміти, що із забрудненою водою дитина може стикнутися не тільки на пляжі, а й в басейні, аквапарку, на водних ігрових атракціонах, фонтанах, вуличних арках-розпилювачах, у теплицях, калюжах, вуличному душі тощо.

Четверте, з двох лих обирати менше. Тобто, якщо є вибір між прісноводною водою чи морською, обирати відпочинок на морському узбережжі. Між річкою та озером – краще річку (там проточна вода) тощо.

П’яте, дбати про гігієну. Слідкувати, щоб малюк не пив воду, не тягнув до рота руки та іграшки, намочені у воді. Також не треба мити фрукти, ягоди, пляшки, чашки у природній воді або підмивати малюків. Обов’язково після плавання у будь-якій водоймі, дитині потрібно прийняти душ. Якщо у дитини є чи нещодавно була діарея – краще зачекати з плаванням у басейні.

Плавання, ігри та заняття водними видами спорту у природних водоймах загартовують організм і підвищують адаптаційні можливості імунітету. Приносять не тільки користь для фізичного здоров’я дитини, а й ментального. Не треба відмовляти дитині у задоволені поплескатися у воді, тим паче, що в Україні купальний сезон короткий і чистих водойм предостатньо.