facebook_pixel_id

Як перед тренуванням збільшити енергію, витривалість і силу?

Рано чи пізно, кожен прихильник спорту стикається з тим, що не відчуває прогресу у своїх тренуваннях, а нестача сил не дає подолати певну тренувальну планку – пробігти довшу дистанцію або працювати з важчими гантелями. Водночас пропадає задоволення від занять, мотивація і бажання тренуватися. Що ж цим робити?

10.05.2023 12:11
Поділитись:

Це нормальний стан. Організм – не машина, що може працювати без збоїв і нарощувати потужності натисканням кнопки. Людині, щоб покращувати фізичні результати, потрібні регулярні тренування і допінг. Але мова йде не про той фармакологічний допінг, який використовують професійні спортсмени. У даному випадку допінг це:

  • Повноцінний відпочинок. Йдеться про щоденний 8-годинний сон та перерви між тренуваннями. М’язи потребують обов’язкового відпочинку, щоб працювати на повну й далі. Постійний недосип та фізичне перевантаження викликають втому і аж ніяк не сприятимуть покращенню тренувальних результатів: нарощуванню сили та зростанню витривалості.
  • Достатня кількість води. Як не дивно, але дефіцит вологи викликає втому. В організмі гальмуються всі фізіологічні процеси. До, під час і після тренувань важливо пити воду, щоб зберігати баланс рідини в організмі й запобігти зневодненню.
  • Збалансований раціон. У людини, яка регулярно тренується і вдосконалює свою спортивну форму, він буде відрізнятися від раціону його друга, який веде сидячий спосіб життя. Аби відновлюватися, мати енергію і збільшувати силові показники харчування буде з дещо більшим вживанням білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, амінокислот, які братимуться з їжі та біологічно активних добавок.

 

Важливо приділити більше уваги раціону

 

Будь-яке фізичне навантаження (плавання, теніс, біг, пілатес, фітнес, бокс) є мікростресом для м’язів – їм доводиться працювати значно інтенсивніше, ніж у стані спокою. Після тренування є потреба не просто відпочити, а й оновити ресурси. З цим справляється здорова їжа і спортивні БАДи. Останні важливі, оскільки збагачують організм корисними речовинами і вітамінами, які не можна повною мірою отримати з продуктів (як мінімум це загрожує переїданням). Плюс дієтичні спортивні добавки сприяють тому, що неможливо забезпечити за допомогою тільки їжі: збільшувати м’язову масу, підвищувати витривалість і працездатність, зменшувати втому, худнути або набирати вагу.

Читати ще: Як подолати постійне відчуття втоми

 

Що покращить результати та дасть порцію енергії?

 

Коли виникає потреба удосконалити свої здібності або віднайти додаткові сили, варто звернути увагу на такі складники раціону:

 

Вуглеводи. Звісно складні. Завдяки їм організм отримує енергію і можна збільшити інтенсивність тренувань. Вуглеводи легко отримати з їжі (гарніру) – рису, гречаної або вівсяної каш, булгуру, макаронних виробів, цільнозернового хліба, картоплі, сочевиці. Дещо менше їх в овочах та фруктах. Для доброго самопочуття вуглеводи потрібно вживати рівномірно протягом дня (або трохи скоротити на вечерю у випадку, коли на меті схуднення).

 

Білок. Це цегла, яка будує та сприяє росту м’язів, покращує відновлення після тренувань. Потреба у білку часто покривається за рахунок звичайних продуктів: яєць, молочки, сиру, риби, морепродуктів, горіхів, птиці, м’яса та субпродуктів (печінка). Але, чим більше зростає фізичне навантаження, тим більше потрібно білка, який можна додати за допомогою БАДів.

 

Доречні будуть добавки спортивного харчування, які містять амінокислоту аргінін. Спортсмени використовують аргінін, коли потрібно підвищити продуктивність тренування і витривалість, прискорити ріст м’язів. Тож уникнути сповільнення прогресу у спорті можна пропивши курс аргініну. Найзручніше його приймати у дієтичній добавці ВІТАРГІН, яка додатково містить ліпотропну речовину бетаїн. Завдяки такому складу ВІТАРГІН забезпечує організм силою і підвищує витривалість під час інтенсивних занять. Вживання цього комплексу на ніч прискорює вироблення гормонів росту, збільшує м’язову масу.

Читати ще: Дивні діагнози, або Трохи про фармакофобію, фармакофілію та фармакофагію

 

Енергетики. На постійній основі приймати категорично не рекомендується. Хронічна втома говорить про проблеми зі здоров’ям. Якщо занепад сил стається час від часу або немає бажання тренуватися, у таких випадках покращить продуктивність і додасть енергії натуральна міцна кава з бананом або спортивним батончиком, що додатково поповнить тіло вуглеводами, білком, мінералами та вітамінами. Також можна випити спортивний БАД на основі кофеїну, гуарани, таурину та з додаванням рослинних екстрактів, вуглеводів, вітамінів.

 

Щоб результатом тренувань стало сильне, красиве і здорове тіло, потрібно його правильно живити. Допоможе у цьому збалансоване харчування, яке враховує потреби організму. Його основу мають складати різноманітні продукти харчування. Правильно підібрані дієтичні добавки підвищать ефект від занять та сприятимуть повноцінному відновленню.