facebook_pixel_id

Як позбутися болю у м’язах після тренування

Крепатура знайома кожному ще з перших уроків фізкультури. Цей неприємний синдром сковує і не дає нормально рухатися. Регулярно біль у м’язах відчувають професійні спортсмени, просунуті бодібілдери, новачки та звичайні любителі фітнесу

23.02.2023 12:50
Поділитись:

Біль у м’язах, або ж крепатура, з’являється внаслідок мікротравм, точніше кажучи, мікророзривів м’язових тканин. Внаслідок чого виникає запалення та біль. Згодом організм запускає процеси регенерування і м’язові тканини відновлюються, стаючи більшими, витривалішими і міцнішими.

Крепатура виникає після того, як любитель здорового способу життя перевантажить м’язи більшою вагою або зробить якусь вправу вперше чи інтенсивніше, ніж зазвичай. Так само крепатура може несподівано з’явитися після довгої прогулянки (коли аж ноги «гудуть»), катання на велосипеді, садіння чи викопування картоплі, якоїсь тривалої фізичної роботи тощо. Тобто після будь-яких фізичних навантажень, до яких організм не звик. Очікуваний час відчуття крепатури в середньому становить 12 годин після тренування чи фізичного навантаження.

 

Запобігти крепатурі цілком реально

 

  • Варто додавати навантаження поступово і не пірнати одразу в спортивний процес з головою.
  • Перед основним тренуванням обов’язково зробити розминку. Це підготує і розігріє м’язи перед подальшою роботою.
  • Не забувати давати відпочинок м’язам. Навіть, якщо крепатури немає, м’язи мають відновитися і не працювати певний час.
  • Додати до раціону ВІТАРГІН – ця дієтична добавка містить важливу амінокислоту аргінін та ліпотропну речовину бетаїн. Тому справляється з кількома завданнями одразу і може замінити собою прийом купи спортивних БАДів: вона сприяє фізичній витривалості та відновленню після інтенсивних тренувань, покращує передачу нервових сигналів до м’язів, допомагає нарощуванню м’язової маси і підсилює пампінг. Тож ВІТАРГІН допоможе наростити м’язи з мінімальними болісними відчуттями.
  • Пити достатньо води під час і після тренування. Зневоднення та перегрів підвищують ймовірність мікротравм, а, отже, виникнення болю. До того ж вода добре виводить продукти метаболізму.
  • Слідкувати у своєму раціоні за кількістю білка (основного будівельного матеріалу м’язів) та вуглеводів.

 

Читати ще: Незамінні амінокислоти: в яких продуктах містяться

 

Послабити біль у м’язах допоможуть...

 

Можна нічого не робити, перечекати 2–5 днів і біль зникне. Але це не зовсім правильне рішення. Рекомендуються дії, які так чи інакше поліпшать циркуляцію крові до постраждалих м’язів, що сприятиме швидкому відновленню. Отже, допоможе:

  • Масаж – корисна і приємна процедура.
  • Сауна або тепла ванна – розширять судини і сприятимуть приливу крові до м’язів. Це зменшить больові відчуття.
  • Помірна фізична активність, легкі вправи або розтяжка прискорять процес відновлення, розімнуть м’язи і розслаблять їх. В ідеалі бажано поплавати в басейні, вийти на пробіжку чи на прогулянку, зробити зарядку або комплекс вправ із власною вагою, зайнятися йогою чи покататися на велосипеді.
  • Сон – це відпочинок, один із найкращих способів відновлення.
  • Невелика пауза тренувань саме тих м’язів, що болять. Достатньо двох-трьох днів.
  • Намастити «болючі» місця зігріваючими мазями або кремами.

Отже, біль у м’язах після тренування – це нормально. Він допомагає адаптуватися організму до нових навантажень і покращити показники. Якщо інтенсивність тренувань підібрана правильно, то крепатура з’являтиметься, але не постійно і буде не дуже сильною. Пам’ятайте – біль це ще не ознака ефективного тренування.