facebook_pixel_id

Як зменшити негативний вплив антибіотика на організм

Антибіотики – «проти життя»

27.12.2022 14:57
Поділитись:

Щойно людство в 1940 році винайшло антибіотики, одразу поставило їх на службу медицини, аби препарати на їх основі рятували життя людей, перемагаючи небезпечні хвороби. Ці засоби пригнічували розмноження найпростіших мікроорганізмів. Тож, і назва, яку їм присвоїли – antibiotic – в перекладі з латини означає «проти життя».

І саме антибіотики, за умов правильного, зваженого прийому дозволяють у доволі стислі терміни впоратися із недугою, а інколи навіть – подолати смертельну інфекційну небезпеку. При чому – із мінімальними для організму втратами.

Однак самі антибіотики також завдають шкоди. А занадто велика кількість антибіотиків може навіть призвести до непоправних наслідків.

Якщо раніше вважалося, що антибіотики вбивають лише кишкові бактерії та блокують деякі імунні функції кишківника, то вже зараз відомо, що такі препарати, зокрема, знищують клітини кишкового епітелію, які перетравлюють і всмоктують необхідні організму речовини. До того ж, кишковий епітелій перешкоджає проникненню в організм кишкових бактерій.

 

Міфи і побутові байки: як НЕ треба вживати антибіотики

 

Вживання антибіотиків має стійку тенденцію до зростання у більшості країн світу. Принаймні раз на рік антибіотики вживають 40 відсотків дорослих і 70 відсотків дітей. Кожен десятий з числа тих, хто їх вживає, відчуває на собі наслідки побічного ефекту антибіотика. Причини цього розмаїтістю не вирізняються. І помилки при вживанні антибіотиків зводяться до кількох основних:

  • застосування антибіотиків при ГРВІ: не приносить жодного позитивного ефекту – адже антибіотики жодним чином не впливають на віруси, натомість негативних наслідків приносять чимало, зокрема, й ускладнення під час перебігу хвороби, тому що відключаються природні імунні механізми захисту людини;
  • самовільне збільшення об’ємів та затягування курсу прийому антибіотиків: побутує помилкова думка, начебто більше антибіотиків допоможуть швидше впоратися із хворобою, але все навпаки, вживання цих препаратів довше призначеного терміну може набагато більше зашкодити, аніж принести користі;
  • антибіотик для профілактики: такі помилки зустрічаються доволі часто (згадайте лише прихильників самолікування із вашого оточення: при перших ознаках нежитю або першіння в горлі – нумо «ковтати» антибіотики з домашньої аптечки!), але ж антибіотик призначений для боротьби з мікробним середовищем в організмі, а не знайшовши його, він самознищується і продуктами розпаду отруює організм людини;
  • антибіотик для зниження температури та знеболення: звісно, антибіотик тут НЕ допоможе. Та й існують безпечніші препарати прямої дії для таких симптомів, водночас при їх проявах антибіотик – просто протипоказаний!

 

Читати ще: «Лонгковід» у дітей: симптоми та особливості

 

Ще раз підсумуємо та узагальнимо все це в єдине жорстке правило: застосовувати антибіотики варто виключно при серйозних мікробних інфекціях і лише тоді, коли виявлено – які саме. Тобто, щонайменше – після проведення лабораторних аналізів. Тільки після з’ясування природи і походження інфекції лікар може вирішити: вживати вам антибіотики чи ні. Адже організму така терапія може й не потрібна, і шкоди від антибіотика ви отримаєте більше, аніж від хвороб, через які почали його вживати.

 

Побічна дія антибіотиків. Коли шкоди більше ніж користі

 

Донедавна вважалося, начебто єдиним і беззаперечним негативним наслідком вживання антибіотиків є знищення корисної мікрофлори кишківника людини. Однак недавня доповідь американських вчених з Університету штату Орегон засвідчує набагато серйозніший шкідливий вплив на організм людини.

Впливають антибіотики і на метаболізм глюкози, і на імунітет, і на систему травлення, і навіть – на поведінку людини.

А ще – атакують мітохондрії, це такі органели всередині клітин. В кожній клітині є приблизно 2 000 мітохондрій, вони старанно працюють над перетворенням елементів із нашої їжі на енергію для клітин. Це своєрідні будівельники для наших клітин. Але антибіотики ідентифікують мітохондрії як бактерії, знищують їх, а в результаті – гинуть і самі клітини. 

Та й навіть це не все. Саме із вживанням антибіотиків лікарі пов’язують такі хвороби ХХІ століття, як депресія та ожиріння.

До найчастіших проявів негативного впливу антибіотиків належать:

  • порушення мікрофлори кишківника: нудота, блювання, дискомфорт і біль в животі, рідкі випорожнення. Антибіотик активно вбиває «хороші» бактерії, а натомість створює сприятливе середовище для збільшення в кишківнику популяції бактерій патогенних. Це довели і ґрунтовно описали у власному дослідженні вчені Університету Каліфорнії (Девіс, США);
  • гострі алергічні реакції: можуть траплятися найбільш розмаїті прояви – свербіж, висипи, набряки. І ви навіть не одразу здогадаєтеся, що це – алергічна реакція організму на певний компонент;
  • негативний вплив на печінку та нирки: це може виявлятися болями в підребер’ї, підвищенням температури, пожовтінням шкіри, частими візитами до туалету, погіршенням загального самопочуття;
  • порушення в роботі нервової системи: таке трапляється не надто часто, але – так, збій в роботі периферичного вестибулярного аналізатора дійсно може призвести до головного болю, безсоння, тремтіння пальців і аж до появи слухових та зорових галюцинацій;
  • порушення «дихання» клітин: антибактеріальні та антибіотичні препарати дійсно можуть негативно впливати на процес забезпечення клітин деяких органів життєво необхідним киснем.

Та й навіть увесь спектр шкідливих впливів антибіотиків досі не вивчений до кінця, – запевняють вчені Орегонського університету (США), які досліджують ці реакції на мишах.

 

Читати ще: Втомлюваність після хвороби: як додати собі сил

 

Як рятуватися, коли антибіотик не допоміг, а нашкодив?

 

До лікарів часто, як не парадоксально, люди звертаються не в момент коли потрібно вирішити: застосовувати антибіотик чи ні? А роблять навпаки: спершу самовільно і необережно вживають антибіотик (у нашій країні такі випадки трапляються навіть попри заборону з 1 серпня 2022 купувати антибіотики без рецепту), а лише потім звертаються до лікарів для усунення наслідків такого безглуздого самолікування.

Але часто антибіотики шкодять, якщо ви навіть дотримуєтеся усіх пересторог та рекомендацій лікаря – що ж поробиш, така його побічна дія.

В усіх таких випадках, рекомендації лікарів та імунологів стосовно того, як «повернутися до норми» зводяться до таких основних порад:

  • переглянути раціон задля покращення системи травлення;
  • допомогти організму вивести токсини;
  • зміцнити імунітет.

Поради наче прості й зрозумілі, але озвучуються майже завжди ось так узагальнено, не чітко.

Що ж конкретно потрібно робити?

Очевидна відповідь – лікувати симптоми. Тобто, насамперед – усувати найважчі наслідки негативного впливу антибіотиків.

Допомогти зміцнити імунітет можуть постійні фізичні навантаження. Але – обов’язкова умова – легкі, так звані «кардіо» (не варто одразу навантажувати виснажений хворобою організм): це можуть бути регулярні прогулянки на свіжому повітрі, пробіжки підтюпцем.

Вивести токсини допоможе часте пиття: заведіть собі звичку випивати на день щонайменше 1.5-2 літри води і токсини, «залишені» в організмі антибіотиками, «вимиються» значно швидше (недарма імунологи повторюють, наче мантру, істину «вода – основа життя»). 

Не зайвою буде і «стороння» допомога організму – у виглядів БАДів та вітамінів. Та ще й комбінованих – таких, у яких містяться елементи, що допомагають відновитися не одному, а одразу декільком пов’язаним між собою системам органів.

Джерело амінокислот ВІТАРГІН містить комплекс метаболічних речовин – аргініну та бетаїну. Їх рекомендується приймати для відновлення організму після прийому антибіотиків.

Вам стануть в нагоді гепато-, кардіо- та нейропротекторні властивості комплексу ВІТАРГІН, що сприятиме відновленню та нормалізації роботи імунної системи.

А в момент, коли вплив антибіотиків порушує стабільне живлення клітин органів киснем, ВІТАРГІН допоможе нормалізувати цей важливий процес, це підвищить людську працездатність та загальну витривалість організму.    

Дослухайтеся до порад лікарів і не займайтеся самолікуванням.