Флавоноїди запобігають вірусним хворобам та знижують ризик розвитку деменції
Флавоноїди – природні сполуки, які містяться у рослинах, фруктах та ягодах – допомагають зберігати здоров’я, уникати розповсюджених хвороб: деменції та респіраторних вірусних інфекцій
Отже, що їсти та пити – дослідили науковці, пише MedOboz.
Споживання продуктів та напоїв, багатих на флавоноїди, може знизити ризик деменції на 28%, пише Guardian. А саме – мова йде про ягоди, чай і червоне вино. Дослідження було проведено Королівським університетом Белфаста.
За невтішними прогнозами, до 2050 року кількість людей з цією хворобою збільшиться до 153 мільйонів. Це становитиме загрозу для глобальних систем охорони здоров’я та соціальної допомоги. Хоча вік і генетика залишаються найбільшими факторами ризику, проте експерти стверджують, що у половині випадків хворобі можна запобігти або відтермінувати її розвиток, корегуючи спосіб життя, зокрема і харчування.
Властивості флавоноїдів
Вчені заявили, що флавоноїди, які в основному містяться в продуктах рослинного походження, мають антиоксиданти, що володіють протизапальними та протираковими властивостями. Вони також відіграють роль у зниженні ризику розвитку серцево-судинних захворювань і покращують когнітивні функції.
У своєму дослідженні вчені проаналізували харчування понад 120 тисяч осіб віком від 40 до 70 років з Біобанку Великої Британії. «Наші результати показали, що споживання шести додаткових порцій багатих флавоноїдами продуктів на день, зокрема ягід, чаю та червоного вина, пов’язане зі зниженням ризику деменції на 28%. Висновки були найбільш помітними в осіб із високим генетичним ризиком, а також у тих, хто мав симптоми депресії», – пояснив провідний автор дослідження професор Едін Кессіді.
Читайте ще: Як напоїти дитину, хвору на ГРВІ
Поки не існує ефективного методу лікування деменції, перевагу варто надавати профілактичним заходам, що здатні покращити здоров’я та якість життя. Водночас треба мінімізувати вплив факторів, що сприяють підвищенню ризику деменції, а саме:
- порушення слуху;
- високий кров’яний тиск;
- куріння;
- ожиріння;
- депресія;
- відсутність фізичної активності;
- діабет;
- зловживання алкоголем;
- черепно-мозкові травми;
- забруднене повітря;
- соціальна ізоляція.
Про противірусний ефект флавоноїдів
Ще одна потужна властивість флавоноїдів – противірусний ефект. Препарати на основі флавоноїдів пришвидшують одужання, зменшують ризик розвитку ускладнень та смертності. Це відбувається шляхом стримання розмноження вірусу та зменшення вірусного навантаження, що допомагає імунній системі протидіяти інфекції.
Читайте ще: Як вберегти родину під час осіннього наступу вірусів
Перевага противірусних препаратів на основі флавоноїдів полягає ще в тому, що у них висока біодоступність, практично немає протипоказань, вони не викликають алергічних реакцій, підходять для тривалого вживання(лікування і профілактики), однаково ефективно діють проти широкого спектра вірусів, що викликають ГРВІ, герпес, коронавірус, грип, застуди.
Противірусні препарати на основі рослин доречні для дітей – дозволені з народження, мають зручне дозування і використовуються як засіб лікування і профілактики грипу, застуд, коронавірусу.
Отже, флавоноїди дуже корисні для людського організму. Їх можна і варто отримувати з їжею, а у випадку інфекції – використовувати як засіб лікування чи захисту. Ці природні компоненти довели свою ефективну та водночас м’яку дію.