facebook_pixel_id

Які продукти містять антибіотики та чи шкідливо це?

Антибіотики активно застосовуються від початку свого винайдення у 40-х роках минулого століття не тільки у медицині, а й у промисловому сільському господарстві для профілактики хвороб та стимуляції росту тварин і рослин. Проте небезпека криється не в тому, що у продуктах можуть бути залишки антибіотиків…

10.12.2024 10:10
Поділитись:

На сьогодні фермерські господарства часто використовують антибіотики – їх дають в профілактичних дозах тваринам, коли в цьому немає потреби. Переважно птиці та рогатій худобі. Невеликі дози не вбивають мікроби в організмах тварин. Ба більше – патогени звикають до них, тобто набувають стійкості, продовжують жити і розмножуватися. Ці шкідливі мікроорганізми, які набули стійкості до антибіотиків, також легко поширюються – проникають у ґрунт, стічні води, накопичуються у рослинах, потрапляють в організми людей та тварин. Таким чином вони становлять небезпеку для здоров’я – людину важко вилікувати через резистентність патогенів. Наприклад, при контакті з твариною чи продуктами людині можуть передаватися стійкі види стафілококу, стрептококу, кишкової палички.

 Продукти, які можуть містити антибіотики

 

  • М'ясо (свинина, яловичина, кролятина, курятина) і риба – тварини можуть отримувати антибіотики з метою профілактики хвороб.
  • Молоко, сир – антибіотики можуть потрапляти в них від корів, яким дають препарати.
  • Яйцядеякі корми для птахів також містять антибіотики, які потім можуть опинитися і в яйцях.

 

Читати ще: Флавоноїди запобігають вірусним хворобам та знижують ризик розвитку деменції

Чим шкідливі такі продукти

Самі собою продукти з антибіотиками не шкідливі. Найімовірніше, в них містяться вже залишки антибіотиків або їх зовсім може не бути, бо:

  • Антибіотики не накопичуються в організмах тварин, оскільки з часом виводяться природним шляхом.
  • Зазвичай за кілька днів до забою тваринам перестають давати препарати на основі антибіотиків.
  • Залишки антибіотиків руйнуються під впливом високих температур під час приготування продуктів – смаження, варіння, запікання.

 

Головну небезпеку несуть мікроби, які мають стійкість до антибіотиків і можуть бути на продуктах. Також вживання таких продуктів шкідливе через:

 

  • Розвиток стійкості до антибіотиків – це поширена проблема у медицині, оскільки все більше мікробів не чутливі до лікування антибіотиками.
  • Алергічні реакції – деякі люди мають алергію на певні види антибіотиків.
  • Порушення мікрофлори кишківника – антибіотики негативно впливають на мікробіом в кишківнику, вбиваючи шкідливі та корисні бактерії. Це зі свого боку знижує імунітет.

 

Читати ще: Дитина та дитсадок: основний етап «знайомства» імунної системи з вірусами

Захист від шкідливого впливу антибіотиків та бактерій

 Уникнути неприємностей та зберегти здоров’я допоможуть прості правила гігієни:

  • Для приготування сирого м’яса та риби потрібно використовувати окремі ножі та дошки.
  • Після контакту з сирими продуктами – ретельно мити руки, кухонне наряддя та поверхні.
  • Тримати сирі м’ясо і рибу окремо від інших продуктів в холодильнику: в закритих судочках та на різних поличках.
  • Під час готування використовувати одноразові рукавички, особливо якщо на руках є порізи чи рани.
  • Піддавати продукти ретельній термічній обробці.