facebook_pixel_id

Календар щеплень здорового українця

В МОЗ нагадали, від яких хвороб необхідно проходити вакцинацію

01.02.2022 9:55
Поділитись:

Зазвичай люди сприймають вакцинацію в контексті захисту дітей або від сезонних вірусних хвороб. Проте, медики нагадують, що чимало щеплень, зроблених один раз, не захищають протягом всього життя. І дорослі мають поновлювати захист свого імунітету час від часу. Адже, окрім коронавірусу, в світі існує чимало таких же небезпечних хвороб. Коли та проти яких захворювань треба робити щеплення, нагадали на порталі Міністерства охорони здоров’я.

Проти правця і дифтерії, або щеплення АДП-М

Вакцинуватися від цих загроз необхідно кожні 10 років, адже саме стільки триває сила імунітету. Якщо останній раз щеплення АДП-М було зроблене понад 20 років тому, то вакцинація від дифтерії та правця буде проходити у два етапи і між ними буде 40-денна перерва.

А якщо ви в дитинстві не були щеплені від цих хвороб або ж просто не маєте інформації про це, то оновлення імунітету буде проходити у три кроки – перше щеплення, через 40 днів друге і ще через півроку третє. Усі ці процедури здійснюються абсолютно безоплатно у будь-якій державній поліклініці.

Краснуха, кір та паротит

Медики говорять, що достатньо пройти вакцинацію від ККП два рази за життя – в один рік та шість. Проте, якщо ви не отримали в дитинстві це щеплення або не знаєте напевне, варто звернутися до сімейного лікаря, щоб здати кров на наявність антитіл. Якщо їх не має, то можна взяти направлення на вакцинацію у два етапи з інтервалом у 30 діб. Пам’ятайте, ці хвороби проходять дуже важко для людини з ускладненнями серця та нирок.

Отримати безкоштовне щеплення можуть освітяни, медики, студенти, військові, учасники бойових дій. Іншим доведеться заплатити кілька сот гривень. Вона заборонена тільки вагітним.

Проти гепатиту B

Це наймолодша вакцина, її ВООЗ додала до календаря щеплень тільки у 2001 році. Визначити дозу має лікар залежно від віку та стану здоров’я. Після цього її треба купити в аптеці та звернутися знову до медика, щоб він провів безпосереднє щеплення.

Проти вірусу папіломи людини (ВПЛ)

Хоча цього щеплення не має в календарі, ВПЛ - доволі поширена інфекція. Тому варто потурбуватися про своє здоров’я і захиститися. До речі, якщо ви вже хворіли на якийсь вид ВПЛ, все одно треба вакцинуватися, щоб убезпечити себе від інших різновидів. Особливо рекомендують це зробити жінкам, адже часто вірус стає причиною раку шийки матки. Хоча і чоловікам також вона буде корисною – нерідко ВПЛ призводив до виникнення пухлин у задньому проході.

Проти пневмококової та гемофільної інфекції

Цей вид щеплень особливо необхідний тим, у кого є хронічні хвороби легень, серця, судин, неврологічні недуги, а також цукровий діабет, цироз печінки, імунодефіцит або хвороба Ходжкіна. Пневмококи є причиною менінгіту, синуситу, отиту й пневмонії, а гемофільна інфекція здатна викликати важкі пошкодження центральної нервової системи та органів дихання.

Досить одного щеплення проти пневмококової інфекції та триетапного проти гемофільної. До речі, в ряді західних країн ці види вакцин знаходяться в календарі планових профілактичних щеплень.

Проти грипу

Проходити вакцинацію від грипу варто щорічно, адже вірус постійно мутує. Щеплення треба робити з середини осені й до початку зими перед епідсезоном. Обов’язково захищати себе від грипу мають медики, працівники торгівлі, громадського харчування та навчальних закладів.

Нагадаємо, паперові лікарняні будуть діяти до травня.