facebook_pixel_id

Ковід не бажає ставати на паузу: FLiRT шириться світом

Американські медики занепокоєні поширенням нових варіантів SARS-CoV-2, які отримали назву FLiRT

21.05.2024 15:01
Поділитись:

Це нове сімейство підвидів коронавірусу є «нащадками» варіанту JN.1, широко відомого як «Дженні». Вперше «Дженні», яка, у свою чергу, походить від штаму «Омікрон», було виявлено минулої зими, коли вона стала причиною сплесків захворюваності у США та інших країнах світу. За цей час вона зазнала мутацій, і тепер ми маємо справу із цілою низкою нових варіантів, пише Time.

Сімейство FLiRT отримало свою назву від назв їхніх мутацій, одна з яких містить літери «F» і «L», а інша — літери «R» і «T», пише smartmama Найпоширенішим з цього сімейства наразі є варіант KP.2: за даними Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC), за останні два тижні квітня на нього припало близько 25% нових секвенованих випадків. Інші варіанти FLiRT, у тому числі KP.1.1, ще не набули такого поширення у Сполучених Штатах.

Чи спричинить FLiRT нову пандемію?

Утім, незважаючи на збільшення випадків KP.2, ще зарано стверджувати, що сімейство FLiRT  спричинить масове зростання захворюваності, каже доктор Ерік Топол, виконавчий віце-президент Scripps Research.

«KP.2 та його родичі, ймовірно, спричинять сплеск випадків, але я припускаю, що це не буде великою хвилею. Це може бути просто невеличка хвилька», — каже Тополь. За його словами, є підстави вважати, що вірус не мутував настільки, щоб сильно відрізнятися від попередніх штамів, і що люди, які нещодавно перехворіли на варіант «Дженні», мають певний захист від повторного зараження. Крім того, нещодавно було оприлюднено дослідження японських вчених, яке виявило, що KP.2 менш заразний, ніж його «предок» JN.1.

Чи спрацюють вакцини?

Тим не менш, ті ж японські дослідники зазначають, що варіанти сімейства FLiRT можуть краще обходити імунний захист від вакцин, ніж «Дженні». Такого ж висновку дійшли автори дослідження з Китаю, яке теж було днями опубліковано.

«Це погано. Особливо тому, багато людей, які отримали останню ревакцинацію — а у США це приблизно 30% дорослих, — отримали її ще минулої осені, тобто їхній захист почав слабшати», — каже Ерік Топол.

Читати ще: Ніби грип: які інфекції проявляються грипоподібним синдромом

У своїй заяві від 26 квітня Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала створювати майбутні вакцини на основі JN.1, оскільки є підстави вважати, що вірус продовжить еволюціонувати саме з цього варіанту. Останній бустер базувався на старішому штамі XBB.1.5.

Як можна захиститися від нових варіантів COVID-19?

Вірус продовжує розвиватися, але рекомендації залишаються незмінними: американські медики радять вчасно вакцинуватися, залишатися вдома при появі симптомів, уникати скупчень людей та не нехтувати носінням маски, особливо під час сплесків захворюваності.

Для українців ці поради також залишаються актуальними: з початку цього епідсезону на ГРВІ, грип та COVID-19 в Україні перехворіло 4 498 543 особи – тобто 12,5 % населення країни. Загалом було зареєстровано 1 015 летальних випадків: 81 випадок – внаслідок ускладнень грипу та 934 – серед пацієнтів із COVID-19.

Читати ще: Типова та атипова форми грипу: в чому різниця?

Запорукою безпеки в такій ситуації є вакцинація та вчасне лікування. Нагадаємо: вакцинація зменшує ризик захворіти, але не знищує його повністю, тому при перших появах симптомів потрібно звернутися до лікаря та розпочинати лікування.

Згідно з протоколом лікування COVID-19, затверджений МОЗ України, при легкому та середньому перебігу хвороби, може призначити противірусні препарати прямої дії. Це лікарські засоби, які гальмують розмноження вірусу в організмі.

Дуже важливо, щоб такий противірусний засіб був безпечним – особливо коли йдеться про захворювання дітей. Дитячий організм є дуже вразливим, і препарати, створені для дорослих, можуть йому зашкодити. Наприклад, це стосується противірусних засобів, які мають імуномоделюючий ефект, адже насправді надмірне стимулювання імунітету вкрай небезпечне перспективою викликати перенавантаження або навіть тимчасовий параліч імунної системи, яка в дитячому віці тільки формується.

Одним з таких препаратів, який може призначити лікар, є противірусний сироп на основі флавоноїдів Флавовір. Флавоноїди – біологічно активні речовини:

  • ефективно пригнічують реплікацію вірусів шляхом впливу на декілька «мішеней» – вірусоспецифічних ферментів ДНК- і РНК-полімераз, нейрамінідази вірусу грипу та 3 CL-протеази вірусу SARS-COV-2;
  • перешкоджають проникненню вірусу до клітин епітелію;
  • блокують розмноження вірусу всередині клітини.

Чим менше вірусів, тим швидше дитяча імунна система знешкодить їх, а, отже, і можливо пришвидшити одужання та не допустити тяжких наслідків для організму дитини.