facebook_pixel_id

Маска і спека: що робити, якщо влітку в масці млосно

Спека, висока вологість, важке дихання через маску і краплі поту викликають велику спокусу полегшити собі життя і зняти маску. Однак епідеміологи радять не піддаватися цьому імпульсу, особливо зараз, коли спостерігається сплеск випадків коронавірусу

12.06.2020 14:17
Поділитись:

На думку Енн Рімоін, професора епідеміології Каліфорнійського університету пережити літню спеку і не підхопити коронавірус можна. Коли людина дихає, вона остигає. Важко дихати під маскою стає тому, що вона затримує тепло всередині. Тому носіння маски при сильній спеці може привести до перегріву і підвищення температури, передає cnn.

«Якщо ви відчуваєте, що вам важко дихати, зніміть маску. Тільки переконайтеся, що зберігаєте дистанцію в два метри від оточуючих. Краще посидіти в тіні і випити трохи води», - рекомендує доктор Річард Венцель, з Медичної школи Університету співдружності Вірджинії. А якщо є запаморочення і прискорене серцебиття, потрібно звернутися до медиків - це може бути ознакою теплового удару.

Венцель радить не знімати маски, поки доводитися бути в натовпі. Допомагає полегшити самопочуття періодичне зволоження обличчя і шиї, наприклад, пульверизатором або вологим рушником.

Професор Рімоін рекомендує уникати екстремальної спеки і по можливості відкласти поїздки або вихід на вулицю, поки не настане прохолода. В умовах високої температури і вологості дихати через маску важче. Частково ця проблема може бути пов'язана з матеріалом маски. Важливо, щоб матеріал не тільки добре зупиняв поширення хворіб, але і "дихав". Краще вибирати маски з натуральною основою. З бавовняними зовнішніми шарами і фланелевими внутрішніми маски також добре працюють. Ідеальна тканинна маска повинна щільно прилягати до обличчя, а після прання і сушки зберегти свою форму.

Волога маска може прилипнути до лиця і утруднити дихання. Тому є сенс носити з собою запасну, щоб в разі чого можна було маску замінити.

За матеріалами: grippua.com.ua