facebook_pixel_id

Метеочутливість: що відбувається з людиною під час магнітної бурі

Повідомлення про магнітні бурі час від часу з’являються в нашому інформаційному просторі. Чи насправді магнітні бурі мають такий серйозний вплив на нас або це самонавіювання? Які категорії людей можуть страждати від магнітної бурі?

29.08.2024 11:43
Поділитись:

Магнітна буря – це, простіше кажучи, сонячні спалахи. Коли Сонце виділяє багато енергії, її надлишок вивільняється у формі потужних вибухів. За кілька годин чи діб ця енергія сягає магнітного поля Землі, викликаючи певні збої у роботі супутників, радіозв’язку, систем навігації, електромереж тощо. Наприклад, на практиці ми отримуємо поганий мобільний зв’язок, проблеми з  GPS-навігаторами або перегрівання трансформаторів, і як наслідок – стрибки напруги в електромережі або локальне зникнення електроенергії.

 

Що не так із самопочуттям

Отже, магнітні бурі серйозно «втручаються» в роботу техніки та технологій. Щодо того, чи небезпечно це для людей – наразі існує мало доказів. Деякі дослідження показали зв’язок із збільшенням випадків проблем із серцем, а також у дні підвищеної сонячної активності люди більше скаржаться на сонливість, головні болі, втому і слабкість, коливання настрою і артеріального тиску, безсоння, серцево-судинні хвороби, загострення хронічних захворювань.

 

Кому реально шкодять магнітні бурі

Але! Шкідливе випромінювання від сонячного спалаху не може пройти крізь атмосферу Землі та фізично вплинути на людей. Радіація від таких сонячних явищ, як магнітні бурі, природним способом виникає у навколишньому середовищі та не становить загрози здоров’ю людини. Винятком можуть стати астронавти, що працюють в космосі, і пасажири літака – перебуваючи на великій висоті поблизу полюсів Землі, вони мають ризик отримати частину цього випромінювання в період надзвичайної сонячної активності.

Читати ще: Хвиля FLiRTу: що може зупинити розповсюдження коронавірусу?

 

Можливий вплив на здоров’я

Є розділ науки – геліобіологія, який досліджує зв’язки між здоров’ям людини і сонячною активністю. Вчені цієї галузі назбирали докази того, що зміни у сонячному та магнітному середовищі викликають зміни в роботі організму людини, зокрема:

  • Зміни кровотоку
  • Аритмію
  • Загострення серцево-судинних хвороб
  • Частішають напади епілепсії
  • Підвищується артеріальний тиск
  • Зростає смертність через інфаркт

А от щодо головного болю та зміни настрою дослідження зв’язку не знайшли.

 

Поради лікарів

Коли виникають неприємні відчуття, лікарі радять спробувати розслабитися: побути в тиші, полежати, подрімати, випити теплий чай, прийняти ванну чи душ, прогулятися на свіжому повітрі, почитати, прийняти заспокійливі ліки тощо.

Одна з причин, чому людина почуває себе зле під час магнітної бурі, – ефект плацебо. Тобто людині просто може здаватися, що її самопочуття погіршується. Аби зменшити цей плив, варто дотримуватися звичного графіку дня, висипатися, повноцінно харчуватися, уникати великих доз кави, енергетиків, відмовитися від алкоголю, зменшити фізичне та емоційне навантаження.