facebook_pixel_id

Науковці декілька років працювали над створенням 3D-принтера, який зможе за короткий час друкувати шкіру

Рідкісний багатофункціональний принтер, який може створювати чималі частини шкіри - це відкриття у сфері медицини, яке допоможе лікарям в реанімаціях надати першочергову допомогу в лікуванні опіків та відновленні цілісності шкірних покривів

04.02.2022 10:30
Поділитись:

Цей пристрій може створювати частини шкіри розміром з лист паперу А4, інформує сайт МедикФорум.

Зараз при важких опіках лікарі часто вдаються до трансплантації шкіри - це процедура, коли шкіру для пересадки на місце опіку беруть з іншої, неушкодженої частини тіла пацієнта. Однак цей метод не завжди ефективний - він передбачає операційне втручання, яке збільшує час для необхідної реабілітації. Крім того, при серйозних опіках пацієнт може не мати достатньої кількості шкіри для пересадки. Тому винахідники створили прилад, який може зробити великі обсяги нової шкіри для заміни донорської.

Науковці з Торонто декілька років працювали над створенням 3D-принтера, який зможе за короткий час друкувати шкіру. Звичайно, ця шкіра буде штучною, але, як показали випробування, вона повністю безпечна і не викликає відторгнення. Для того, щоб шкіра прижилась, лікарі беруть стовбурові клітини та колаген пацієнта, із цих матеріалів формують еластичність, а ще клітини кератиноцити, які не дають шкірі промокати та занести інфекцію.

Після збору матеріалів додають гель на водній основі, це все відправляють в принтер, який містить клітини росту - натуральні субстанції. Формування нової шкіри займає 4 тижні, а за цей термін ріст шкіри збільшується приблизно в 100 разів, у порівнянні з тою кількістю матеріалу, яку було взято для розмноження шкіри.