facebook_pixel_id

Неймовірні медичні історії та відкриття останніх двох років

Перемоги останніх двох років у лікуванні раку, хвороби Альцгеймера, створення вакцин від ВІЛ – це ті кроки в медицині, які дають надію на подолання невиліковних хвороб

06.08.2019 17:08
Поділитись:

2017-й та 2018-й роки подарували нам не лише наукові відкриття, але й курйозні та захоплюючі медичні історії та випадки, з якими вже давно не мали справу лікарі.

Неймовірні відкриття, що перевернули медицину

Далеке майбутня без раку та ВІЛ поступово наближається. Науковці невпинно працюють у цьому напрямку. Тест на онкологію за 10 хвилин, променева терапія за секунди, хвороба Альцгеймера, яку «придушать» у зародку, паралізована людина, яку можна підняти на ноги – без перебільшення революційні досягнення.

Опромінення клітин раку за секунди

Так, учені зі Стенфорду створили новий метод променевої терапії, який знищує клітини раку за кілька секунд. Зараз хворим на рак доводиться опромінюватися впродовж кількох хвилин, що дуже шкодить здоровим клітинам.

Не допущення хвороби Альцгеймера

Ліки від  хвороби Альцгеймера поки що не винайшли, проте професор університету Дюссельдорфа Дітер Вілльболд зробив вагомий крок для того, аби її не допустити. Він виявив, що накопичення бета-амілоїдів «стопок" у тканинах мозку призводить до цієї хвороби. Науковці створили білок , який здатний дестабілізувати "стопки" до того, як вони почнуть шкодити іншим клітинам

Тест на рак за 10 хвилин

Група дослідників з  Австралії  розробила швидкий тест на рак. Виявити онкозахворювання можна буде за 10 хвилин, але тест не показує, де саме розповсюдились ракові клітини. Точність тесту – 90%. 

Пломба, яка «будує» зуб

Вчені з Ноттінгемського та Гарвардського університету створили  унікальну пломбу, яка може відновлювати структуру зуба. Вона активізує ріст мінералізованої тканини зуба – дентину.

Паралізована людина, яка  почала ходити

30-річний паралізований чоловік, якому прогнозували довічний параліч, почав ходити. Вчені вживили  йому електростимулятор, завдяки якому він відновив контроль над м’язами. Таке ж вживлення провели ще трьом чоловікам

Вакцина від ВІЛ

Експериментальну вакцину, яка може прищепити імунітет до 30% відомих штамів ВІЛ, розробили вірусологи зі США.

ГМО-діти

Вчений з Шеньчженя зміг відредагувати гени новонароджених дівчат-близнючок за допомогою технології, яка дозволяє переписувати певні фрагменти геному. Редагування відбулося під час штучного запліднення.

 

 Неймовірні історії медицини

Останні роки подарували нам також  підбірку неймовірних  випадків з медичної практики, які не просто захоплюють, а здаються неможливими.

Ковтання ножів та цвяхів

Один з таких випадків – це численні ножі, цвяхи та монети у шлунку. Це сталося у Франції, коли лікарі чотири рази оперували 52-річного чоловіка, щоб витягти з шлунка предмети з металу. В одному з випадків хірургам довелося витягти більше ста металевих  предметів – цвяхів, ножів, скріпок і монет, які чоловік ковтав через психічне захворювання. 

Потіння кров’ю

У молодої італійки на обличчі і долонях з'являлася кров без будь-яких пошкоджень. Їй діагностували рідкісне захворювання — гематидроз. Причини потіння кров'ю достеменно невідомі.

Камінь у сечовому міхурі зі страусине яйце

У одного чоловіка в Каліфорнії був знайдений камінь у сечовому міхурі розміром із страусине яйце, вагою 770 грамів.

Відновлений скальп

 Жінка позбулася скальпа через те, що її волосся потрапило під обертовий механізм. Шкіра була зірвана від  до шиї. Її скальп відразу ж помістили в пакет з льодом, що дозволило хірургам відновити його. Через рік після операції на голові жінки з’явилося волосся, вона знову може відкривати і закривати очі.

Смерть через татуювання

У Флориді у чоловіка, який потрапив у лікарню в несвідомому стані, було татуювання «Не реанімувати» на грудях. У лікарів з цього приводу виникли етичні розбіжності. Виявилось, що у чоловіка дійсно було заява про відмову від реанімації. Він помер, так і не отримавши допомоги – все за його бажанням.

Чекаємо нових відкриттів та винаходів від науковців, які поліпшать стан сучасної медицини у світі та подарують надію на життя без багатьох тяжких хвороб. І звичайно, ніколи практична медицина не обійдеться без курйозів та незвичних проявів хвороб, за якими ми будемо стежити і надалі.  

За матеріалами: ukr.media, 24tv.ua