facebook_pixel_id

Основа мРНК-вакцин допоможе зростити кістки після перелому, – дослідження

Новий метод значно ефективніший і безпечніший, ніж використання рекомбінантного морфогенетичного білка

21.02.2022 10:07
Поділитись:

Матрична РНК-платформа, яка використовується для виготовлення вакцин, може успішно застосовуватися для прискорення регенерації кісток після перелому. Про це заявила міжнародна дослідницька група, до якої увійшли вчені з Нідерландів, Німеччини та клініки Мейо (США), повідомляє EurekAlert.

Раніше Управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) схвалило для використання регенерації кісток рекомбінантний людський морфогенетичний кістковий білок-2 (BMP-2). Однак цей метод є дорогим, не надто результативним і, до того ж, може спричинити серйозні побічні ефекти.

У свою чергу мРНК-платформи вже довели свою безпечність, і, як показують дослідження, проведені на лабораторних щурах, використання їх у малих дозах не викликає побічних ефектів для організму. При цьому якість нової кісткової тканини вища, ніж у разі використання BMP-2. Ще одна перевага матричної РНК полягає в тому, що цей метод не потребує повторного застосування.

Читати також: Вчені навчилися очищати донорські органи від маркерів груп крові

Як відомо, людська кістка розвивається одним із двох способів: прямим утворенням кісткових клітин з мезенхімальних клітин-попередників або за допомогою ендохондрального окостеніння, коли спочатку формується хрящ, який потім перетворюється на кістку. Терапія BMP-2 використовує перший спосіб, а метод матричної РНК – другий. Загалом, за словами дослідників, метод мРНК «може виліковувати великі сегментарні кісткові дефекти довгих кісток критичного розміру краще, ніж його рекомбінантний білковий аналог».

Проте автори дослідження підкреслюють, що, перш ніж їхнє відкриття перейде до стадії клінічних випробувань за участю людини, необхідно спочатку провести випробування на великих тваринах.