facebook_pixel_id

Поганий сон та стрес – основні причини набору ваги

Виявляється, що насправді шлях до схуднення пролягає не через муки голоду. Все набагато простіше і приємніше. Щоб скинути зайву вагу, достатньо всього-на-всього дотримуватися плану: їсти, бути активним, спати і не нервувати

16.03.2023 13:51
Поділитись:

Класична формула зниження ваги полягає у створенні дефіциту калорій (тобто більше витрачати, ніж споживати). До цього питання кожна жінка підходить індивідуально: хтось обмежує себе в їжі (тобто сідає на дієту), хтось записується до спортзалу, хтось бігає вранці тощо. В принципі напрям руху обраний правильно. Проте з часом виявляється, що цього не достатньо: правильне харчування і спорт не допомагають, чому? Виявляється, що не менш важливими є сон та стрес.

 

Що відбувається, коли присутній недосип?

 

Зайва вага та дефіцит сну завжди йдуть поряд. Коли трапляється недосип або безсоння, в організмі порушується обмін речовин та відбувається гормональний збій. Це супроводжується виробленням гормону стресу кортизолу, який призводить до накопичення жиру. Якщо недосип регулярний, наприклад, у мами, яка змушена щоночі декілька разів прокидатися до дитини, то вдень вона почувається млявою, її організм потребує енергії, а мозок живлення. Де це брати? Звісно з їжі, при чому хочеться висококалорійного для тіла і солоденького для мозку. Та ще і швидко втамувати голод. Отже, вибір припадає далеко не на корисну їжу і виникає переїдання.

 

Читайте також: Правда чи міф: вірус грипу витісняє коронавірус

 

Варто підкреслити: якщо присутній недосип, то організм не встигає відпочити та відновитися, тому про схуднення і мови немає.

 

Як стрес провокує набір ваги?

 

Одна з реакцій організму на стрес – це апетит: або зростає, або зникає. Коли людина нервує і починає більше їсти, це означає, що в її організмі вже виділився той самий гормон стресу кортизол. Людина починає банально заїдати стрес: замість однієї цукерки до рота непомітно залітає десять. Хронічний стрес, тривожність і переживання породжують такі ж хронічні зсунення циркадних ритмів та пропуски прийому їжі. Інакше кажучи, людина починає харчуватися як заманеться, не дотримується режиму сну, зловживає палінням, алкоголем, кавою.

 

Ще одна розповсюджена причина, яка пов’язує стрес і зайву вагу – поліпшення настрою за допомогою їжі з високим вмістом цукру. Ця звичка має згубні наслідки. Капучінка з тістечком – красиво, смачно і вже не так сумно. Та за кількістю калорій це рівнозначно повноцінному обіду, проте не так ситно і корисно.

 

Також під впливом стресу знижується фізична активність. Через втому людина зазвичай менше рухається і менше спалює калорій.

 

Читайте також: Почати з понеділка, або Як зробити спорт частиною свого життя

 

Що робимо?

 

  • Не пропускаємо прийоми їжі та не сідаємо на дієти. Коли організм недоотримує їжі, то вмикає режим «алярму», тобто сповільнює обмін речовин та відкладає все, що надходить про запас. Це аж ніяк не сприяє схудненню. Щоб вгамувати раптовий «жор», слід обирати більш здорові продукти: яйця, курку, авокадо, рибу, крупи, фрукти, горіхи, насіння. Тож їмо тричі на день і збалансовано.

 

  • Слідкуємо за питним режимом. Досить часто люди плутають відчуття спраги з голодом. Замість того, щоб випити води чи навіть чаю, перекусують бутербродом або шоколадкою. Нестача вологи призводить до млявості та спаду енергії. А що робить людина, якій не вистачає сил? Правильно – їсть! А потрібно – пити. У такий спосіб з’являється переїдання і зневоднення. Отже, слідкуйте за кількістю рідини, яку споживаєте.

 

  • Мінімізуємо вплив стресових факторів. Кожен знімає нервове напруження по-своєму: малює, висаджує квіти, більше працює, прибирає вдома, читає. Та завжди розпочинати треба з голови, тобто заспокоєння. Тому у процесі схуднення не завадить пропити курс заспокійливого. Це має бути засіб на рослинній основі, який не гальмує розумову діяльність і не викликає млявості. Для таких випадків підходить ВІТАСЕД – це дієтична добавка, у складі якої класичні заспокійливі рослинного походження: валеріана, пустирник (кропива собача) та плоди глоду. ВІТАСЕД одразу вбиває двох зайців: по-перше, знижує збудливість нервової системи, нормалізує тиск та серцевий ритм, а по-друге, полегшує засинання та поглиблює природний сон.

 

Читайте також: Умови зберігання ліків та БАДів: на що впливають

 

  • Спимо. По 8 годин щодня. Дотримуючись гігієни сну, можна легко досягнути мети висипатися, а отже не гладшати. Для цього встаємо і лягаємо спати в один час, не вживаємо кави після обіду, не вечеряємо безпосередньо перед сном і не лягаємо спати голодними, слідкуємо за фізичною активністю протягом дня.

 

  • Поліпшуємо фізичну активність. Мова йде не лише про похід до спортзалу тричі на тиждень. Має бути присутня щоденна побутова активність: сходи замість ліфта, піші прогулянки, їзда на велосипеді, більш тривалий вигул собаки, активні ігри з дітьми тощо. Будь-який рух посилює кровообіг, а значить насичує киснем всі органи та тканини. До того ж, приємна фізична втома наприкінці дня сприятиме бажанню лягти поспати.

 

Отже, щоб запобігти набору ваги, слід дотримуватися збалансованої дієти з достатньою кількістю калорій, якщо змога, відмовитися від шкідливих звичок, знизити рівень стресу у своєму житті, дотримуватися регулярного режиму сну та систематично займатися фізичною активністю.