facebook_pixel_id

Про які захворювання розкажуть нігті, волосся та шкіра

Зовнішній вигляд людини може багато чого розказати про стан її організму

11.10.2019 13:34
Поділитись:

«Замаскувати» хвороби засобами догляду чи косметикою часто буває непросто. Ламкі, сухі нігті з плямами, тьмяне, неживе, посічене волосся, бліда шкіра, схильна до висипання чи пігментації – все це може свідчити про захворювання внутрішніх органів. І поки ви не підлікуєте свої хвороби, краса буде під загрозою.

 

Волосся і хвороби

Блискуче, живе, не посічене волосся завжди асоціюється зі здоров’ям, силою і молодістю. І для цього є підстави.

На тип волосся не завжди впливає якесь захворювання, однак далеко не всі знають, що суха шевелюра може свідчити про порушення нервової системи, роботи щитовидної залози та нестачу вітамінів.

Випадає волосся не лише через проблеми зі шкірою голови. Причиною може стати авітаміноз, порушення гормонального фону, нестача мікроелементів, інфекції, сильний стрес, депресія. Це часто трапляється внаслідок дієт, або затяжної діареї.

Жирне волосся може сигналізувати про проблеми в роботі ендокринної системи чи шлунково-кишкового тракту.

Тьмяний колір волосся може вказувати на нестачу певних вітамінів та мікроелементів, або необхідність вивести токсини з організму.

 

Хвороби, що відбиваються на нігтях

Здорові нігті – блискучі, рівні, рожеві, гладкі, правильної форми, яка відповідає структурі пальців. Будь-які відхилення можуть свідчити про наявність певних хвороб.

Так, ламкі, крихкі нігті, які мають нашарування, можуть бути ознакою хвороби яєчників, кровоносної системи, анемії, цукрового діабету. До такого стану нігтів також можуть призвести стреси чи нестача деяких вітамінів та мікроелементів: A, E, D, селену, заліза, цинку і кремнію.

Зміна кольору нігтьової пластини також має значення. Нігті можуть стати жовтими з віком, через куріння або грибок. Рідше – через захворювання щитовидної залози, діабет, псоріаз або бронхіт.

Білі, синюшні та фіолетові нігті можуть свідчити про нестачу кисню, анемію, порушення кровообігу та роботи серця. Білі плями на нігтях можуть з’являтися через нестачу вітамінів.

 Якщо нігті білі з вузькою рожевою смужкою нагорі - це може бути ознакою хвороби печінки, серцевої недостатності, ниркової недостатності або діабету.

Форма нігтя, особливо якщо вона помітно змінилася, також розповість про негаразди з організмом.

Якщо нігті мають множинні ямки або вм'ятини, це може бути першою ознакою псоріазу. 

Нігті, вигнуті по краях, можуть бути проявом залізодефіцитної анемії або хвороби серця.

Нігтьові хребти можуть бути ознакою нестачі вітаміну В12 і магнію. Нігті загинаються вниз і стають більш щільними? Можливо, у вас низький рівень кисню у крові, пов'язаний з захворюванням легень.

 

Шкіра обличчя і стан внутрішніх органів

Часто шкіра відображає стан наших внутрішніх органів. Коли візити до косметолога та дерматолога не допомагають, або лише на деякий час маскують проблему, варто шукати причину глибше. Насправді, чисто шкіряні хвороби трапляються досить рідко. Скажімо, висипання на шкірі можуть свідчити про проблеми з ШКТ.

 Надмірна пігментація вказує на проблеми з печінкою, про такі ж негаразди говорить жовтуватий колір обличчя.

 Зайве волосся  може бути ознакою захворювання яєчників, зокрема полікістозу.

 Темні кола під очима – дуже часто – дефіцит заліза у жінок, а також дефіцит вітаміну С.

 Занадто бліде обличчя може свідчити, зокрема, про нестачу статевих гормонів.

 Не варто забувати про те, що на вигляд наших нігтів, волосся та шкіри неодмінно впливає те, як ми спимо, чим харчуємось, що і скільки п’ємо, як часто нервуємо та у якій місцевості проживаємо. Чималу роль відіграє і те, як ми піклуємося про себе, чи захищаємось від сонця, чи правильно підбираємо засоби для догляду. Спадковість також ніхто не відміняв. Структуру та тип  волосся, форму нігтів, колір шкіри ми часто успадковуємо від своїх батьків. Схильність до пігментації, ламкість нігтів, випадіння волосся – всі ці негаразди також можуть бути генетичними проявами, а от з ними боротися набагато складніше.