facebook_pixel_id

Спорт одразу після щеплення підвищить імунітет

Американські дослідники виявили, що у тих, хто вів активний спосіб життя, рідше розвивалися ускладнення від ковіду

23.02.2022 19:25
Поділитись:

Вчені з’ясували, якщо люди робили помірні фізичні вправи протягом 90 хвилин відразу після будь-якої вакцинації, їх організм виробляв більше антитіл протягом наступного місяця. Про це розповіли в американському Дослідницькому центрі Еймса, більш відомому як Університет штату Айова, передає портал HealthDay News.

У дослідженні взяли участь 70 людей, яких випадковим чином розподілили на кілька груп, одна з яких після щеплення проти грипу або першої дози проти COVID-19 займалися на спортивних тренажерах. Деякі з щеплених займалися спортом протягом 45 хвилин, а решта - 90 хвилин.

За словами професорки кінезіології Маріан Когут, виконання певної кількості фізичних вправ викликає синтез хімічної речовини в імунній системі під назвою інтерферон альфа, яка допомагає боротися з вірусами. І дослідники з’ясували, що 90 хвилин дійсно мали кращий ефект.

Зокрема, люди, які тренувалися стільки часу, виробляли більше антитіл для боротьби з інфекцією, у порівняні з групою, яка взагалі не займалася спортом, та тими, хто тренувався на тренажерах лише 45 хвилин.

До речі, піддослідні не скаржилися на погане самопочуття після щеплення та тренувань. Учасники дослідження не були особливо спортивними, і близько половини мали зайву вагу. Однак до участі у випробуванні всі були регулярно активними — принаймні двічі на тиждень робили помірні та енергійні фізичні вправи. Когут додала, що не рекомендувала б 90-хвилинну активність після вакцинації тим, хто веде малорухливий спосіб життя.

Лікар сімейної та спортивної медицини з медичного центру Kaiser Permanente у штаті Каліфорнія Роберт Салліс розповів, що не здивований висновком колег. Адже багато досліджень пов’язують фізичну активність із меншим ризиком важкої форми COVID-19. Салліс очолив одне з цих досліджень, у якому взяли участь майже 50 тисяч пацієнтів. Було виявлено, що сидячий спосіб життя став одним з основних факторів ризику важкої форми коронавірусу, більший вплив мали тільки поважний вік та попередня пересадка органів.

Так, в середньому, у неактивних людей виявили вдвічі більше вірогідності бути госпіталізованими або померти від COVID-19 у порівняні з людьми, які вели активний спосіб життя до пандемії.

Проте спорт не є заміною щеплення. Вакцина є найпотужнішою зброєю, яку можна посилити активним способом життя, підкреслив доктор Салліс.

Наразі вчені центру Еймса вивчають ефективність 60-хвилинного тренування після вакцинації, чи може спорт вплинути на схильність заразитися на коронавірус та чи можуть фізичні вправи мати подібний ефект після того, як люди отримали ревакцинацію від COVID.

Нагадаємо, англійці виявили штам коронавірусу, який є стійким до вакцин.