facebook_pixel_id

Вчені дослідили, як мозок людини збільшується та зменшується з роками

Для цього вони досліджували білу речовину мозку

18.02.2022 14:01
Поділитись:

Брайан Ванделл із групою вчених встановили, що розмір мозку людини змінюється упродовж усього життя. Розмір мозку збільшується до 40 років, після чого починає зменшуватися. До кінця нашого життя тканина досягає обсягу, як у 7-річної дитини. Щоби провести цей дослід, було взято аналіз вмісту у мозку білої речовини. Про це інформує Stanford.

Вчені зробили магнітно-резонансну томографію (МРТ) більш ніж сотні людей. У групі були люди віком від 7 до 85 років. Досліджували не сам мозок, а окремі частини. Дані зрівнювали за білою речовиною. Загалом, результати виявилися неоднозначними, але вчені все-таки змогли виділити низку закономірностей.

Кількість білої речовини у різних людей, що знаходяться в одній віковій групі, можна порівняти. Максимальні показники досягалися у віці 30-50 років, після чого йшло скорочення об'ємів мозку. 

Вчені доповнили, що різні ділянки мозку по-різному змінювалися з часом. Ті області, які відповідали за навчання, швидко фарбували білу речовину в міру дорослішання. Тому з часом біла речовина так само швидко зникала. А  ділянки у мозку, що відповідають за контроль рухів, були слабо схильні до змін, і тому старіння було не так помітно на їх прикладі.

Спеціалісти заявили про практичну користь такого відкриття. Зокрема, знаючи оптимальний вміст білої речовини в тому чи іншому віці, можна буде запобігти проблемам зі здоров'ям на ранньому етапі. Для цього достатньо порівняти мозок людини з «еталонним» аналогом. У майбутньому вчені мають намір відповісти на низку суміжних питань, пов'язаних у тому числі з індивідуальними особливостями організму.

Читайте також: Постковідний синдром спричинений ураженням блукаючого нерва