facebook_pixel_id

Група крові вже не важлива: вчені навчилися очищати донорські органи від маркерів груп крові

Це відкриття дозволить вирішити одну з найголовніших проблем трансплантації людських органів

18.02.2022 9:43
Поділитись:

Канадські дослідники винайшли спосіб зробити людський орган придатним для пересадки людям із будь-якою групою крові. Як повідомляє Naked Science, результати експерименту, проведеного дослідницькою групою під керівництвом професора Університету Торонто Марселу Сіпеля, було опубліковано в журналі Science Translational Medicine.

Як відомо, несумісність груп крові суттєво обмежує можливість пересадки людських органів. Проте відкриття канадських учених дозволяє «анулювати» антигени групи крові, що дає можливість трансплантувати їх будь-якому пацієнтові.

Для цього канадські дослідники використали два людські ферменти, що здатні «очищати» клітини від аглютинінів груп крові: N-ацетил-альфа-D-галактозамін-деацетилазу (FpGalNAc-deacetylase) і D-галактозамін-галактозамінідазу (FpGalactosa).

Читати також: Відкрито спосіб прогнозувати розвиток раку легень

Легені помістили в систему EVLP, яка забезпечує штучне прокачування крові для збереження та життєзабезпечення донорських органів. У рідину, що спрямовується до одної з легень, було додано ферменти, які «анулюють» групу крові. Друга легеня забезпечувалася звичайним чином.

Потім дослідники імітували поміщення органів до організму пацієнта з несумісною групою, заповнюючи їх кров'ю з високим вмістом відповідних антитіл. «Звичайна» легеня продемонструвала бурхливу реакцію, яка в реальних умовах убила б пацієнта. Однак легеня, оброблена ферментами, практично не пошкодилася, оскільки понад 97 відсотків антигенів з поверхні клітин були видалені.