facebook_pixel_id

У Росії майже вдвічі зріс попит на препарати для лікування психічних захворювань

Психіатри та неврологи відзначають зростання звернень пацієнтів

21.02.2022 17:24
Поділитись:

З 10 січня по 6 лютого попит на антидепресанти в Росії зріс на 43%, а на нейролептики - 35%, повідомляють «Известия».

За даними аналітичної компанії DSM Group, за цей період росіяни придбали понад 895 тис. упаковок антидепресантів та 698 тис. упаковок нейролептиків. Минулого року ця кількість за аналогічний період становила лише 626 тис. та 516 тис. відповідно.

Психіатри, психологи та неврологи відзначають зростання звернень пацієнтів.

«Збільшилася кількість ускладнень з боку нервової системи та психіки через так званий постковідний синдром. Зокрема, зросла кількість звернень, пов'язаних із порушенням сну, тривожністю, депресивними станами. За цих симптомів лікарі зазвичай призначають нейролептичні та психотропні препарати», – розповів виданню психіатр та психотерапевт Юрій Вяльба.

За словами доцента кафедри психіатрії, психотерапії та психосоматичної патології ФНМО Медичного інституту РУДН Ольги Котової, поширеність психічних розладів у Росії була високою ще до пандемії коронавірусу.

«На початку пандемії фіксували зростання продажу антидепресантів на 14%. Тобто сама по собі пандемія – ситуація, яка дуже травмує психіку. Потрібно розуміти, в якому статусі людина зіткнулася з нею. Якщо вона була абсолютно здоровою з погляду психіки, то постковідний синдром може виявлятися у «стертій» формі. А якщо спочатку людина мала приховану патологію, то постковідний синдром буде більш вираженим», – сказала вона, додавши, що зараз російські лікарі стали виписувати антидепресанти та нейролептики набагато активніше, ніж раніше.

Читати також: 150 хвилин спорту на тиждень можуть запобігти психічним розладам

Як зазначила керівник мережі Grand Clinic Ольга Шуппо, росіяни, які навіть не хворіли на ковід, зараз відчувають підвищений рівень стресу та тривожності, що може стати причиною розвитку соматичних патологій.

«Йде сплеск захворюваності на ожиріння, хвороби опорно-рухового апарату, серцево-судинні захворювання», – повідомила Шуппо.