facebook_pixel_id

Немовлята, яких годують з пляшки, споживають 1,5 мільйона мікрочастинок пластику на день

Вчені з Ірландії дали свої рекомендації щодо використання пластику

18.02.2022 17:30
Поділитись:

Вчених із дублінського університету Трініті-коледж сильно здивувало  число пластикових мікрочастинок, що виділяються при високотемпературній стерилізації популярних поліпропіленових пляшечок для немовлят. Про це дослідження пише Naked-Science.

"Минулого року дослідження Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) оцінювало, що людина в середньому споживає від 300 до 600 мікрочастинок пластику на день. У немовлят середні цифри виявилися набагато вищими: мільйон або кілька мільйонів", - сказав Guardian один з авторів дослідження, професор хімії Джон Боланд.

Для експерименту вчені взяли 10 нових пляшечок, 3 рази промили, потім стерилізували за вимогами ВООЗ. А також тримали 5 хвилин у воді температурою 95 градусів. Після чого вчені просушили пляшечки та розвели суміш кип’яченою водою для годування і струсили. Вони почекали, щоб суміш охолола до 70 градусів.

Коли Боланд та його команда вивчили рідину з пляшечок під мікроскопом, з'ясувалося, що в ній містилося в середньому 4 млн мікрочастинок пластику на літр.

Вчені зіставили цю цифру із середньою кількістю молока, споживаного немовлятами з поліпропіленових пляшечок у 48 країнах. Вийшло, що на одне немовля припадає близько півтора мільйона мікрочастинок пластику на день.

Команда Боланда потім протестувала рідину з пляшечок, які були нагріті до менш високих температур. Вони дійшла висновку, що нагрівання, як і збовтування пляшечки, сприяло виділенню більшої кількості мікрочастинок пластику.

Професор Боланд зазначає, якщо висновки його дослідження турбують батьків, знизити кількість мікрочастинок пластику у молоці реально. Цього можна досягти, за його словами, якщо стерилізовану пляшечку сполоснути охолодженою кип'яченою водою тричі. Суміш при цьому можна змішати у не пластиковій тарі та потім перелити у готову пляшечку.

Читайте також: У жіночому грудному молоці виявили живі клітини молочної залози