facebook_pixel_id

Жінки, які повідомили про сексуальне насильство, мали найвищий ризик гіпертонії

Ребекка Б. Лоун – лікарка з Гарвардської школи громадського здоров'я провела дослідження, яке тривало 7 років.

25.02.2022 20:41
Поділитись:

Ребекка Б. Лоун, лікарка з Гарвардської школи громадського здоров'я, розповіла у своєму новому дослідженні, як насильство проти жінки впливає на організм. Жінки, які зіштовхнулися із сексуальним насильством у своєму житті, мають високий ризик розвитку гіпертонії. Такі дані були отримані в рамках довгого дослідження, яке тривало 7 років. Спостереження показало, що від зґвалтування постраждали понад 20% жінок.

“Наші результати показали, що жінки, які повідомили про сексуальне насильство щодо себе, мали найвищий ризик гіпертонії. Це говорить про потенційне посилення впливу сексуального насильства на серцево-судинну систему жінок”, — додала Ребекка Б. Лоун, головний автор дослідження.

Лоун та її колеги провели зв'язок між впливом сексуального насильства протягом життя та кров'яним тиском. Врахували дані 115 тисяч жінок, які брали участь у дослідженні. Якщо порівняти пацієнтів дослідження, у яких не було насилля і жінок, які пережили зґвалтування, то у останніх часто розвивається гіпертонія. Цей зв'язок зберігається після врахування додаткових факторів, що впливають на серцево-судинне здоров'я.