facebook_pixel_id

Чи можна буде плавати в морі або басейні під час пандемії

Епідеміологи донині дають досить суперечливу інформацію щодо властивостей вірусу COVID-19

25.05.2020 10:31
Поділитись:

Деякі експерти дотримуються думки, що передача вірусу буде відбуватися за такою ж схемою, як і у грипу, і залежатиме від сезонів. У зв'язку з цим головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив про те, що відпочинок на пляжі варто планувати, тому що морська вода та ультрафіолет особливо корисні. Цілющу дію на людський організм моря і сонця, звичайно, ніхто не відмінить, але в кожній країні вирішили по-своєму підійти до відкриття пляжного сезону. На підставі думок декількох експертів вимальовується приблизна характеристика ситуації з літнім відпочинком.

 «Закрита» вода

Безліч людей хоче повернутися до звичайного розпорядку дня, який включає відвідування басейну. Чи являється непроточна вода в закритому приміщенні небезпечною в плані зараження COVID-19? Це питання швидше відноситься до того, які ще речовини будуть знаходитися в цій воді. Доведено, що такі дезінфікуючі засоби, як хлор, спирт і хлоргексидин вбивають вірус. Професор в області інженерної екології з університету Пердью (США) Ернест Блатчлі III, який займається вивченням впливу води в басейнах на людський організм, дав коментар з приводу безпеки знаходження в басейні. На його думку, того хлору, який зазвичай застосовують для дезінфекції, досить, щоб вбити вірус.

Ґрунтуючись на думках таких фахівців, як Блатчлі, в США планують відкривати басейни для відвідувань. Їх приклад наслідують й в інших країнах. Хоча, якщо хлор здатний захистити у воді, щодо повітря ті ж фахівці ніяких гарантій не дають. Тобто основна небезпека чекає на відвідувачів у роздягальнях та інших приміщеннях. Краща ситуація складається в басейнах на відкритому повітрі, але й туди можна буде пускати дуже обмежену кількість людей, а роздягальні дезінфікувати після кожної групи. Наскільки це буде зручно і для власників, і для відвідувачів – поки відкрите питання.

Статистика проти моря

Статистика – річ досить уперта, щоб іноді посперечатися з лабораторними даними, особливо якщо вони настільки суперечливі, як у випадку з COVID-19. Наприклад, в Австралії, де карантинні заходи практично зняті, пандемія йде на спад. Навіть експерти охорони здоров'я зв'язали цю ситуацію з підвищенням температури повітря і вологості. Чи означає це, що влітку коронавірус дійсно слабшає і робить можливим відпочинок на морі? Статистика цього поки ніяк не підтверджує.

Відповідно до опублікованого в журналі CMAJ дослідження, зростання випадків зараження ніяк не залежить від регіону (тобто жаркого або холодного клімату). Вчені вивчили на основі 144 геополітичних зон (375 609 випадків зараження), чи пов'язано поширення вірусу з географічною широтою, температурою, вологістю, закриттям шкіл, обмеженням масових зібрань і соціальним дистанціюванням. В результаті був зроблений висновок, що епідемічне зростання COVID-19 не залежить від широти і температури, але може бути слабо пов'язане з відносною або абсолютною вологістю. А ось всі заходи, спрямовані на закриття закладів та обмеження спілкування, істотно запобігали швидкому розповсюдженню патогену. І можливо, саме це, а не підвищення температури, загальмувало розвиток епідемії в Австралії.

Таким чином, поки статистика ніяк не підтверджує, що при підвищенні температури повітря вірус швидше гине, що зробило б можливим перебування на пляжах великих груп людей.

Водному відпочинку бути?

Хоча здатність солоної води вбивати вірус в 100% випадків поки не доведена, багато лікарів все-таки підтримують ідею відкриття пляжів. Перебування на свіжому повітрі й ультрафіолет в будь-якому випадку сприяють підвищенню імунітету. Адже, наприклад, згідно з дослідженням вчених Північно-Західного університету США, серед пацієнтів з COVID-19, у яких низький рівень вітаміну D, підвищується смертність. Значить, треба використовувати літні місяці щоб позасмагати.

Основне ж побоювання лікарів з приводу морського відпочинку все-таки пов'язано з великим скупченням людей на пляжах. Оскільки контакти з будь-яким пляжним обладнанням або вдихання частинок вірусу з повітря сприяють зараженню, як і в будь-яких інших місцях. Щодо купання в озерах і водоймах прогнози ще менш втішні, оскільки вода там і так містить бактерії, що легко передаються, наприклад, того ж сальмонельозу. Ніхто не може гарантувати, що COVID-19 гине в прісній воді.

Сподіватися ж на те, що температура +30-40 °С остаточно вб'є вірус, точно не доводиться. При такій температурі та високій вологості вірус COVID-19 менш активний, але це не впливає на його виживання. Наприклад, вчені з університету Екс-Марсель (Франція) у новому дослідженні виявили, що при підвищенні температури до +60 °С теперішній коронавірус живе ще протягом години. Щоб остаточно вбити вірус, його довелося практично кип'ятити – нагрівати до +92 °С протягом 15 хвилин. Водойм і людей, здатних виживати в такій температурі, поки не існує.

Тому дані з лабораторії поки теж проти того, що літом ситуація з пандемією значно покращиться. Отже потенційно безпечними будуть тільки морські пляжі, де підтримується достатня соціальна дистанція, а контакт з будь-якими громадськими речами зведений до мінімуму.

Олена Алексєєва