facebook_pixel_id

Чим відрізняються прості та складні віруси?

Усім вірусам для розмноження потрібен хазяїн

12.04.2024 11:17
Поділитись:

Вони відрізняються за своєю формою і способами проникнення у клітини хазяїна. Крім того, віруси можуть бути простими і складними (більш захищеними).

 

З чого складаються віруси?

 

Віруси містять геном РНК або ДНК. Він оточений захисною білковою оболонкою (капсидом). Проте складні віруси оточені додатковою оболонкою (суперкапсидом). На ній розташовані рецептори, що допомагають проникати в клітини хазяїна і вводити свою ДНК або РНК. Також додаткова оболонка захищає вірус від зовнішнього впливу. Однак суперкапсид має лише незначна кількість складних вірусів, наприклад, грипу чи герпесу.

Читати ще: Методи діагностики, що допоможуть виявити вірусну інфекцію

Повністю сформована частинка вірусу, що може існувати поза тілом хазяїна, називається віріоном. Вірус може потрапити в організм різними способами, наприклад, через трахеї – при вдиханні або через відкриту рану. Потрапляючи в організм, інфекційні агенти починають захоплювати клітини хазяїна. Але різні патогени атакують різні органи. Зокрема, респіраторні віруси – здебільшого органи дихальної системи, натомість гепатити А, В і С – лише печінку.

 

Особливості простих і складних вірусів

 

Віруси відрізняються за своєю формою та способом розмноження (реплікації). Наприклад, риновіруси, що викликають застуду, мають капсид у формі ікосаедра – це двадцятигранник із 12 вершинами. А ось віріони грипу А за своєю формою сферичні.

Віруси грипу – це складні РНК-віруси з суперкапсидом. Шипи на оболонці вірусу допомагають проникати в клітину. РНК-віруси становлять майже 70% від усіх вірусів і мутують набагато частіше, ніж ДНК-віруси через велику кількість помилок при реплікації. Тому постійно з’являються нові варіанти РНК-вірусів.

Читати ще: Факти про грип, які ви повинні знати

SARS-CoV-2, що викликає COVID-19, також є РНК-вірусом. «Зовнішність» цього коронавірусу впізнають за шипами, що нагадують корону.

Отже, основне життєве завдання вірусу полягає у доставці свого геному в клітини хазяїна. З хворобами, викликаними вірусами, важко боротись, адже патогени постійно мутують і вдосконалюють свої механізми проникнення у клітини людини. Тому така профілактика, як вакцинація, допомагає лише проти незначної кількості вірусів. А при лікуванні захворювань, викликаних вірусами, потрібно завжди віддавати перевагу препаратам із доведеною клінічною ефективністю.

Люди найчастіше заражаються вірусами, що викликають респіраторні захворювання. Наприклад, при лікуванні коронавірусної хвороби (COVID-19) МОЗ України рекомендує застосовувати противірусні препарати прямої дії на ранніх стадіях інфікування. Саме тоді важкого перебігу хвороби можна уникнути.

Одним із таких препаратів є дитячий сироп «Флавовір» препарат з прямою противірусною дією при гострих респіраторних вірусних інфекціях та грипі.

У період активності кількох респіраторних вірусів, коли ймовірність інфікування залишається високою, слід обов’язково тримати противірусний препарат прямої дії у домашній аптечці.