facebook_pixel_id

Чому БАДи та ліки мають різну тривалість прийому?

Щодня люди зазнають впливу негативних факторів, що погіршують здоров’я: погана екологія, не зовсім здорова їжа, шкідливі звички, стрес та хронічний недосип. Це поступово призводить до дефіциту корисних речовин (амінокислот, вітамінів, мінералів, макро- та мікроелементів), що врешті-решт закінчується хворобами

06.01.2023 14:37
Поділитись:

Залежно від стану здоров’я на допомогу прийдуть або ліки, або БАДи (тобто дієтичні добавки). Потреба у лікарських засобах виникає, коли організм вже хворий – вони конкретно вплинуть на симптоми недуги або певний орган. Наприклад, під час ГРВІ ліки розблокують ніс від нежитю або полегшать біль у горлі. Через високу концентрацію активної діючої речовини курс прийому лікарських препаратів становитиме декілька днів, тобто до зникнення неприємних симптомів.

 

Натомість дієтичні добавки здатні запобігати хворобам, усуваючи дефіцит потрібних речовин, виводять токсини, нормалізують мікрофлору, чинять антиоксидантну дію тощо. Наприклад, більшість людей страждає на дефіцит амінокислоти аргінін, яка відповідає за нормалізацію тиску, роботу центральної нервової системи і печінки, настрій, витривалість організму під час перенавантажень, вироблення колагену та підвищення потенції при еректильній дисфункції. Річ у тім, що аргінін лише частково продукується в організмі дорослої людини і зовсім не виробляється у дітей та літніх людей. Тому є потреба отримувати його ззовні: з їжею або дієтичною добавкою ВІТАРГІН.  

 

Читайте ще: Як зменшити негативний вплив антибіотика на організм

 

На відміну від ліків, БАДи не токсичні, їх виготовляють з натуральних (переважно рослинних) компонентів. Через це і вживати їх можна довше. Часом одну і ту саму дієтичну добавку можна приймати від двох тижнів до кількох місяців поспіль,  залежно від потреби. Наприклад, у сезон грипу та застуд лікар може порадити приймати Імунофлазід ПРО протягом шести тижнів з профілактичною метою для нормального функціонування імунної системи. Водночас той самий Імунофлазід ПРО може бути рекомендований як додаткове джерело біологічно-активних речовин рослинного походження (флавоноїдів) для швидкого одужання хворого на застуду чи грип терміном впродовж 2-4 тижнів.

 

Читайте ще: Сезонні захворювання і як з ними боротися

 

Але рослинне походження дієтичних добавок зовсім не означає, що можна нехтувати прописаним в інструкції дозуванням. Збільшення дози не прискорить і не посилить дію БАДу.

 

Час прийому – має значення

 

Хоча в інструкціях зазвичай не вказують час прийому препаратів, на це варто зважати. Якщо мова йде про вітаміни, то найкраще їх приймати у першій половині дня. Мінеральні речовини ліпше засвоюються організмом після обіду. Під вечір приймають заспокійливі засоби типу ВІТАСЕД, оскільки до складу входять валеріана та кропива собача, які мають седативний ефект: добре заспокоюють, знижують нервове напруження, полегшують процес засинання. На відміну від заспокійливих ліків, дієтичні добавки не викликають звикання.

 

Форма теж впливає на ефективність

 

Обираючи ту чи іншу дієтичну добавку, слід зважати на форму випуску. Рідкі форми – сиропи, мікстури, чаї, відвари – легко переміщуються зі шлунка до кишківника, не затримуючись через їжу, що знаходиться у шлунку. Натомість таблетки чи капсули можуть перебувати в шлунку ще певний час, що впливає на їхнє засвоєння. До речі, і БАДи, і ліки запиваються (або розводяться) лише водою – це важливо для досягнення потрібного ефекту. Чай, кава, соки, газовані напої негативно впливають на їхню дієвість.